söndag 16 november 2014

Timjanöverbakad citroninfuserad och glazerad lax med ostcréme

En fin brytning mellan laxen och ostcrémen. Perfekt som en tapasrätt.

Skär ut fina laxbitar från en laxsida. Antingen smörjs de in direkt med en god glaze, här använde jag Sweet Baby Ray's Marinade & Sauce, eller så läggs bitarna i kylen över natten och får dra in färsk citronjuice.

Innan laxbitarna läggs i ugnform och glazeras, ska de torkas av. Glazera runt om och ovanpå, men inte under. Se till att ugnsformen har smörjts med lite olja så lossnar bitar lättare senare. Lägg på lite färska timjan kvistar och täck formen med folie. Baka i 100 ° C i 1 timme. Tag ut och kyl snabbt. Med fördel kan bitarna användas nästa dag.

Ostcrémen göra på Westerbottenost som finrivs och blandas med créme fraiche, ca 200 gr ost till 2 dl CF. Blir den för fast så vispa ner lite till. Vill man ge en extra piff kan man även vispa ner lite pressad vitlök.

Spritsa ostcrémen i botten av en form och lägg på en laxbit. Här har jag även sprutat på lite persiljeolja för att ge lite färg, men det behövs inte för smakens skull.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar