söndag 30 november 2014

Rotsakssoppa med Thermomixern

Så enkel och så god.

Tärna upp goda rotsaker. T ex palsternacka, rotselleri ( ger ganska mycket smak), jordärtskocka. Och varför inte lite rostad blomkål! (På bilden har jag hackat en stor palsternacka, en knytnäve stor rotselleri, 5 jordärtskockor. Och så har jag 2 dl rostad blomkål som ska slås i strax innan tillsatsen av grönsaksbuljongen).

Häll i smärolja i mixern. Sätt upp värmen på 100 ° C och varvtalet på 1 samt motsatt riktning. När smöret smält och det bärjar koka, häll på rotsalerna utom blomkålen, som ju är rostad. Är blomkålen rå, kan den också hällas på. Sautera nu i 10 minuter på omvänd riktning och hastigheten 1. Tillsätt nu rostad blomkål.

Häll på grönsaksbuljong så rotsakerna precis täcks. Låt koka i 10-15 minuter. Öka hastigheten till 3 och häll i grädde, ca 5 dl. Har du en klick créme fraiche, så lägg inden också (1 dl). Lägg i 2 tsk dijonsenap. Salta och peppra under tiden allt blir åter kokvarmt.

Koka i 5 minuter på hastighet 3. Höj så till hastigeht 10 i 30 sekunder. Gör sista justeringen av salt och peppar. Servera med lite skuren gräslök.

Vill man snitsa till det kan man "baka" lufttorkad skinka och lägga mitt i tallriken och låta lite gräslök sticka upp.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar