lördag 29 november 2014

Karamelliserad blomkål och Chokladbrownie

Med lite molekylär matlagning kan det resultera i konstiga rätter. Vit choklad och rysk kaviar är t ex ett exempel där samma kemiska substans, trimetylamin, finns i bägge rätterna och därför fungerar dessa tillsammans, hur konstigt det än låter.

I blomkål och kakao finns det ett gemensamt ämne som gör att kombinationen gifter sig med varandra.

Ta 100 gr smör och smält i kastrull. Rör ned 1 dl socker, och rör tills det mesta sockret löst sig. Sänk värmen och rör ned 100 gr märk choklad (70%). Sänk till 50 °C. Rör ned 2 ägg och 1/2 dl vetemjöl. Rör tills smeten blir homogen.

Häll chokladsmeten i en form som man lagt bakplåtspapper i. Grädda i ca 30-35 minuter i 150 °C. Tag ut och låt svala. Skär ut rutor/kuber och rulla i kakao.

Skär blomkålen i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg på bakplåt med papper mellan. Pensla med olivolja och strö lite flingsalt över. Rosta/karamellisera i ca 30 minuter i 200 °C(180° med varmluftsugn). Låt inte blomkålen bli bränd.

Servera tillsammans på tallrik.

Ett annat tips är att karamellisera blomkålen och aedan strö kakao över blomkålen, som mixas men så att lite truktur av blomkålen finns kvar.

Tryck ned massan i en form och frys. Skär sedan en skiva som serveras på tallrik.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar