fredag 28 november 2014

Lasagne Gorgonzola de luxe

 
Lasagne är en liten tidstjuv, men när man väl får njuta av den så glömmer man lätt allt arbete. Och egentligen är det inget särskilt svårt. Med ett glas rött til så rent av en glädjestund !
En viktig ingrediens är köttfärssåsen. Den ska man satsa på och den får ta den tid den behöver, ca 1 timma. Bechamelsåsen är också viktig och med lite riven ost, grädde och créme fraiche så har grunden till framgång lagts!
För en Ipinum-panna (29x23x6) behövs följande:
 
Köttfärssås
  • 500 gr nötfärs eller motsvarande om du vill göra färsen själv. Högrev är inte så dumt
  • 1 paket gott bacon, fint skuren
  • 1 stor gul lök som hackas fint
  • 5 vitlöksklyftor som hackas fint
  • 250 gr champnjoner som hackas fint
  • 3-4 msk god tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 1,5 msk köttfond
  • 1 burk passerade tomater, av god smak t ex cocktailtomat
  • Salt och peppar på slutet av koktiden efter egen smak
  • 1 tsk socker som aromhöjare
  • 1,5 tsk timjan
  • 1,5 msk oregano
  • 1/2 knippe persilja eller bladpersilja som hackas halvfint
  • Smörolja till stekningen

Bechamel/ostsås de lux

  • 100 gr smör
  • 100 gr vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl créme fraiche
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm mald peppar
  • 1/2 krm riven muskot
  • 100 gr smakrik parmesan, fint riven (man kan också ta samma ost som ska varvas i lasagnen)

Bechamel/ostsås ordinär


  • 100 gr smör som smälts
  • 100 gr vetemjöl som pudras ner i smält smör och får fräsa under omrörning ca 2 min
  • 1 liter mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk torkad oregano
  • Koka 12 minuter i Thermomixer speed 3

Övrigt

  • Färska pastaplattor(behöver inte förkokas) eller torra plattor som förkokas 5 minuter nnan de läggs kort på handduk innan de läggs i formen
  • 250 gr riven lagrad ost
  • 150 - 200 gr gorgonzolaost (mängden ost beror på hur mycket gorgonzolasmak man vill ha)

Börja med att steka köttfärsen i het panna, krydda lätt och lägg åt sidan.

Använd samma panna för att behålla smakerna och förväll champinjonerna på halv värme. Tillsätt smörolja på slutet och tillsätt baconstrimlorna och fräs 2 minuter.

Tillsätt lök och vitlök samt tomatpurén. Fräs på halv värme i 5 minuter.

Tillsätt köttfärs, passerad tomat, kryddor, vin och köttfond. Låt koka i minst 30 minuter under lock på svag värme. Tillsätt socker efter halva tiden.

Under tiden köttfärssåsen kokar, fixar vi till bechamel/ostsåsen. Blir köttfärssåsen för "torr" kan man hälla på lite mer passerade tomater.

Smält smöret och vispa ner mjölet i en tjockbottnad kastrull. Nu är det viktigt att hela tiden vispa så det inte bränner fast i botten.

Fräs mjölet utan att det blir brunt i ca 2-3 minuter. Värm mjölken och tillsätt halva mängden och låt koka upp under konstant omrörning. Tillsätt resten av mjölken, grädden och créme fraiche samt salt, peppar och muskotnöt. Koka i minst 10 minuter. Efter halva tiden tillsätts riven parmesan.

Om man istället använder en Thermomixer så läggs allt utom osten. Efter halva tiden läggs osten i. Thermomixern ställs på hastighet 3-4.

Börja sedan att lägga en spegel med köttfärssås. Därefter ett lager pasta, köttfärssås, lite av den rivna osten och sist ett lager bechamel. Sedan nytt lager pastaplattor (lägg dem nu 90 ° mot undre lagret så binds lasagnen bättre), köttfärssås och nu fördelas gorgonzolaosten och lite av rivna osten och sist bechamel. Därefter sista lagret pastaplattor, köttfärssås och resten av rivna osten och sist bechamel. Ev kan man lägga lite riven parmesan överst.

Var inte rädd att bechamel/ostsåsen är för tunn, det fixar sig i ugnen när pastan suger åt sig vätskan

Variant

Blanda köttfärssås och bechamelsås. Lägg lite blandning i botten. Lägg på plattor och täck med blandningen. Strö över riven ost och lägg på plattor. Täck plattorna med ett varv blandning och ost. Fortsätt tills det är ca 1 cm kvar till kanten. Sista lagret är blandningen. Man kan strö lite riven ost överst men det är inget krav

Denna variant gör hela proceduren enklareoch ger definitivt ingen smakförsämring

Grädda nu i 170-180 ° C i 30-40 minuter.

Servera med rucculasallad, rött vin och tända ljus.

Det blir säkert över lite bechamel, men hellre det än att det blir för torrt.

Vill man så kan man även garnera med lite soltorkade tomater innan sista lagret bechamel, men det behövs absolut inte :-)

Med en bechamel/ostsås som blir över kan man samtidigt göra en vegetarisk lasagne. Tag en mindre form och häll i en spegel bechamel. Lägg i pasat, typ Penne, i ett tunnt lager. Skiva soltorkade tomater och lägg över pastan med lite stekt skivad champinjon. Salta mycket försiktigt och peppra. Häll över bechamel och ytterligare pasta. Lägg överst ett lager riven ost.

Lycka till

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar