lördag 22 november 2014

Mustig Palsternacks-/jordärtskockssoppa

 
Ibland är enkelt också gott!

På mindre än 30 minuter fixar du lätt till en slät soppa om du äger en Thermomixer. Annars tar det kanske 10 minuter längre tid och ytterligare disk.

 

  • Skala en stor palsternacka och 5-6 jordärtskockor. Skär dem i cm stora kuber.
  • Grovhacka 1 stor gul lök
  • Slanta upp 2 - 3 vitlöksklyftor (gillar man inte vitlök, så skippa den)
  • Sautera i ca 7 - 8 minuter.
  • Häll på 1/2 liter grönsakbuljong och koka i 15 - 20 minuter, till rotsakerna blivit genommjuka.
  • Mixa slätt ca 1 minut
  • Tillsätt 3 dl grädde
  • Salta och peppra samt klicka i 1 tsk dijonsenap. Fortsätt vispa och smaka av samt krydda efter behov. Tänk på att sältan kan komma efter ett tag, så hellre avvakta än att försöka krydda klart direkt.

Servera i liten skål och strö lite finskuren färsk gräslök

 

Är man hungrig så fixa en toast-skiva under tiden grönsakerna närmar sig sluttiden vid kokningen i buljong. Ta t ex en skivad franska och pressa ihop skivan till halva tjockleken. Stek i lite olja som fått lite smak av vitlök.

Lägg sedan skivan vid sidan om soppskålen eller placera den ovanpå soppskålen, men inte i soppan. Den ska behålla sin knaperhet när man tar lite av soppan till.

 

Så kila iväg och handla lite ingredienser och koka sedan soppa och mjut efter en lång och frisk promenad. Eller varför inte ta med i en termos och servera i mugg i något skönt lä i skogen.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar