söndag 30 november 2014

Banan med persiljedamm

 

Eller en variant som är lättare att äta

 

En lite kul dessert som leker med smaksubstanser. I banan hittar man samma kemiska substans som i persilja, vilket gör att de passar ihop. Det hade man knappast gissat!

Men bara att ta fram perailjedammet och de friterade persiljebladen är kul. För att inte tala om kolasåsen som inte kan göras enklare!

Persiljedamm

  • 50 gr persiljeblad utan stjälk
  • 1 liter vatten
  • 35 gr salt
  • Stor skål med isvatten

Koka upp vatten och salt. Blanchera persiljan i 1 sekund! Flytta därefter omedelbart persiljan ner i isvattnet i några sekunder och lägg dem sedan på hushållspapper för att torka. Torkas sedan i ugn på lägsta temperatur, typ 50 °C, i minst 2 timmar. När persiljan är kall och torr, mals den i en kvarn (typ kaffekvarn med kniv) till damm och silas genom finmaskigt nät.

Alternativt tar man köpt torkad persilja och kör den direkt i kvarnen.

Friterade persiljeblad

Plocka 3 blad per portion men låt 1 cm stjälk sitta kvar så att man kan hantera bladen. Klä en tallrik per plastfolie så att det blir som ett trumskinn. Pensla på valnöts- eller mandelolja på plasten. Lägg bladen upp och med på plasten och tryck med finger så att bladet får bra kontakt med olja. Kör mikron på full effekt i minst 2 minuter. Ta ut det största bladet och testa om set är knaprigt. Om inte så kär 10 sekunder till, och fortsätt så till bladen fått en knaprig konsistens. Tag ut bladen, lägg dem på hushållspapper och txk med hushållspapper. Pressa försiktigt bort överskottsoljan. Lägg bladen på torrt ställe tills de ska användas för att garnera bananbitar.

Kolasås

Ta en burk kondenserad mjölk och plocka bort etiketten. Täck burken med vatten i en kastrull. Koka i 2 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt. Låt burken svalna lite men den ska fortfarande vara varm när du öppnar burken. Häll ut innehållet i en skål, som gärn får vara tempererad. Rör om så det inte finns klumpar.

Grädde

Ca 2 dl grädde vispas försiktigt med 1 tsk socker. Kolasåsen och bananerna är så söta att det nästa inte behövs något extra socker. Antingen vispas grädden färdig i skålen eller så hälls den på en Isi Whip och trycksätts, för att sedan sprutas ut ovanpå de två bananhalvorna.

Upplägg

Skala 4 stora bananer. Ta bort ändbitarna och dela sedan bananen mitt av. Varje halva kortas sedan av med 2 cm, vilket sedan blir dekorationsbitar, se bild.

Dela sedan varje halva på längden och lägg först två halvor jämte varandra på en tallrik. Spruta på ett lager grädde alternativt använd slickepott. Lägg sedan två halvor 90° ovanpå de första. Spruta/spackla grädde som ett översta lager och dofta sedan persiljedamm överst.

Tag så kolasåsen och med en sked läggs ett spår längs tallriken. Lägg sedan på tre bananbitar som snedskurits. Montera dit persiljebladen och sist av allt skulle vi även sticka i ett mandelrån eller flarn överst i bananstaplingen. Tyvärr hade jag inget flarn hemma så därför saknar det på bilden.

Servera och njut

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar