lördag 28 mars 2020

Snabblagad kycklingpaj


Hattings färdiga frusna pajskal fungerar utmärkt till detta.

Ett pajskal förgräddas 15 min 180° i varmluftsugn.

Under tiden fixar fyllning och äggstanning.

Fyllning

Per pajskal går det ca
  • 70 gr salladskyckling från t ex Icas salladsbuffé eller från en egenhändigt plockad grillad kyckling
  • 35 gr snittad purjo
  • 50 gr riven gratängost
  • 1/2 tärnad röd paprika
  • 1 tsk god currypulver
Börja med att fräsa curryn i olja. Häll i grönsakerna och fräs 2 minuter under omrörning.
Tillsätt kycklingen och slunga den i 1-2 minuter. Salta och peppra lite.  Häll av i en bunke för avkylning

Riv och väg upp gratängost

Stanning

Per pajskal går det ca
  • 1 ägg
  • 75 ml grädde eller fet mjölk
  • Några droppar kycklingfond
Vispa ihop och avvakta 

Efter  förgräddningen kan pajskalet vila 5 minuter.

När fyllningen svalnat lite så kan man vända ner osten och blanda runt. Häll sedan allt i pajskalet och fördela jämnt.
Häll försiktigt äggstanningen över fyllningen. Ev blir det äggstanning över. Inget att göra åt.

Eftersom vi har haft i lite kycklingfond så ska man vara försiktig med att salta mer. Ev några drag peppar.

Grädda i 180° varmluftsugn i ca 20 minuter.

Servera med en sallad och god dressing.

Dressingvariantet

  • Chilisås och Créme fraiche alternativt Smetana samt pressad vitlök
  • Pressad vitlök och gräddfil eller smetana
  • Currypulver som först fått svälla i hett vatten, därpå frästs i olja och sedan blandats ut med Créme fraiche. Sedan måste den svalna för att kunna serveras. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar