lördag 4 april 2020

Krämig soppa på jordärtskocka


Enkel och gos soppa som med en bra handmixer blir skummande god.

Jag kör följande proportioner per 2 portioner huvudrätts mängd = 4 förrätter

400 gr jordärtskockor
50 gr palsternacka
1 vitlöksklyfta
1/4 röd peppar fri från kärnor
Liten knippe timjan
1 dl vitt vin
450 gr/ml buljong, gärna grönsaksbuljong men kycklingbuljong fungerar också
1/2 dl grädde eller Smetana
Salt
Peppar
Lite skuren gräslök

Skala palsternackan med potatisskalare
Skala jordärtskockor med vass skalkniv
Slanta ner rotsakerna och hacka vitlöken samt peppar fint

Fräs rotsaker, vitlök och röd peppar i lite olja/smör. Lägg i timjan och häll på vinet. Koka in till hälften på medelvärme. Häll på buljong och koka 15 min under lock.

Tag åt sidan och handmixa till slät konsistens
Tillsätt grädde/smetana och smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Serveras med lite rostade krutonger och ersätt de parmesanrostade brödskivorna på bilden med ett format parmesankex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar