fredag 21 mars 2014

Svampsirap

Tack till Åke Lithén som tipsade om Stefan Ekengrens artikel om champinjonen.

Efter att funderat lite om tillvägagångssätt, så testar vi följande:

 

500 gram champinjoner hackas grovt

2 gula lökar och 3 vitlöksklyftor hackas grovt

Lägg i allt i en termostatstyrd Bain Marie. Fyll på vatten.

Lägg i kvistar av rosmarin och timjan (3 av varje) jämte 2 strukna msk flingsalt.

Ställ in på 90 ° och förbered minst 24 timmars urlakning av smakämnen.

Efter nästan 2 dygn, ca 40 tim, silas och reduceras buljongen till ca 1/3-1/4 av ursprunglig mängd. Sältan justeras först när buljongen reducerats ner, annars blir den lätt för salt.

1 dl råsocker smälts sakta i torr kastrull. Den får inte bli bränt, så ta det försiktigt och rör hela tiden.

När allt smält och sockret tar en guldbrun färg, tas kastrullent sidan och 4 dl buljong hälls över försiktigt och när sockret åter löst sig i buljongen läggs utvalda kryddor i. Buljongen kan med fördel vara lite varm om man inte vill chocka sockret så det stelnar när man häller på buljongen.

Här har jag valt 1 skivad scharlottenlök, 3 rosmarinkvistar, saft från 1/4 lime, 1 tumme färsk ingefära i fina stavar och ca 20 Cubebpepparkorn.

Här ville jag ha extra rosmarinsmak jämte lite god syra och styrka

Sjud sakta och rör sakta så du ser när det blir simmigt. När man kan dra med slickepotten i botten och det tar ca 1 sek att det flyter samman igen, är det dags att sila av kryddorna.

Häll så över i mindre såskastrull och sjud till sirapskonsistens. Blir den för tjock, använder man lite buljong och "späder" till lagom konsistens. Därför ska man alltid spara lite buljong till denna sista fas.

Häll så upp på flaska och ställ in i skafferiet tills den ska användas. På grund av sin sötma bör den hålla ganska länge. Annars får den ställas in i kylen och tas fram en stund innan den ska användas.

Nu återstår bara att testa den, men den smakar rent himmelskt!

Lycka till!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar