söndag 9 mars 2014

Rödvinsbakad högrev, jordärtskocka, skogschampinjon och basilikacréme

Långkokt högrev i rödvin, färska kryddor och rotsaker är ju himmelsk gott. Och så får man i stort sett såsen köpet.

Börja putsa högreven och skär till stycket så det i senare skede går att pressa för fina skivor, se tidigare recept.

Torrsalta och peppra. Låt vila ett par timmar eller över natten.

Bryn runt om och lägg i gryta. Fyll på med rödvin, rotsaker (slantad morot, palsternacka), vitlök, pärllök, purjo och skogschampinjoner(små). Häll gärna i någon god BBQ-sås, varför inte med en touch av hickory, men inte överdrivet. Köttet ska täckas. På med lock och in i ugnen 6 timmar i 125°C.

Tag ur köttet försiktigt, kyl ner det under press, skiva det sedan i smakfulla bitar att presentera på tallriken.

Fiska upp champinjonerna. Nu har du två val. Antingen sila av såsen och fixa till den med salt, peppar och eventuellt socker. Eller så mixar du allt och får en god förtjockningsfond som du kan använda i framtida såser. Då måste du göra ny rödvinssås och kan tillsätta en del god tjock fond.

Roundera potatis av fast sort, skala jordärtskockor, slanta morot. Koka dem i en god buljong. Vispa créme fraiche hårt tills den blir gräddfast. Blanda ner balsamolja (olivolja med mixad basilika, salt o peppar).

Lägg köttbitar, rotsaker, champinjoner och lätt kokta syltlökar(som annars kan vara lite hårda) på en varm djup tallrik, häll över rödvinssåsen, som inte ska vara tunn och heller inte tjock. Kanske 1 dl, vilket är mindre än på bilden ovan. Det ska bara finnas en bas. Lägg på en klick balsamcréme och garnera med timjankvist.

Serveras med ett gott fylligt rött vin

Smaklig spis

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar