torsdag 20 mars 2014

Pulled pork

Men visst är det gott! Man kan ju lätt äta ihjäl sig på denna enkla rätt, men man har ju också fått vänta, och vänta, och vänta...

Samtidigt som hela huset fyllts av underbara dofter.

Till 4 pers

 

  • Fläskkarré på 1-1,5 kg
  • Välj den grillolja du tycker om. Själv gillar jag Hickorysmak och tar gärna en Sweet Hickory Barbeque Sauce. Kan blandas med annan efter egen preferens. Ska precis täcka köttet, så mängden beror på grytans storlek.
  • 1/2 dl olivolja på slutet som nivåreglerare
  • Lite skivad rotfrukt, t ex morot, palsternacka, rotselleri mm
  • 1 klyftad gul lök
  • Någon delad vitlöksklyfta
  • Färska kryddor, tex rosmarin, timjan mm

Rubba in köttet ett par timmar med lite flingsalt och någon krydda du tycker om. Häll lite grillolja o botten av en gjutjärnsgryta. Lägg sedan köttet. Lägg i färska kryddor, t ex rosmarinkvist samt rotfrukterna och ev. vitlök. Häll i grillolja och olivoljan så köttet precis täcks.


In i ugnen och på med locket, 110 °C i 9 tim, alternativt 125 °C i 4-5 timmar

Tag sedan ut grytan ur ugnen, lyft köttet till ett fat och med två gafflar drar du isär köttet.

Lägg köttet i en form, häll på lite av grillolja från koket med ny smakrik grillolja och blanda tills du tycker mixen är lagom.

Skulle du gjort grilloljan för stark, använd ny mindre stark grillolja eller Glaze och mixa in i köttet.

Servera t ex i Pitabröd med lite skuren vitkålssallad, tomat, gurka. Kanske lite gräddfil som smaksats med lite mynta.

Lycka till

 

PS

En variant till att fylla gjutjärnsgryta är att smeta in karré-biten med en god grillolja och lägga i mindre brödform med nonstick beläggning. Lägg i lite rosmarinkvistar och täck sedan med folie. 5 tim 125° eller 110° i 9 tim.

Man kan även tillaga köttet genom att gnida in en rub, dvs man ugnsbakar den torr!

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar