söndag 29 november 2015

Julskinka

Så är det dags för julskinkan. Har man bara en ugnstermometer så löser sig allt. Börja med att se ut en rimmad skinka, tänk på att den krymper ca 40%, och att den har en bred fin svål.

Lägg skinkan i kallt vatten ca 1 dygn, annars blir det salt historia :-)

Torka av skinkan, låt nätet sitta kvar och stick en termometer genom svålen och in i det tjockaste delen. Lägg skinkan på ett galler och i en ugnsform. Häll vatten i formen, ca 1-2 liter, och lägg i ett par lagerblad och lite hela nejlikor. Jag brukar t o m slänga med ett par enebär. Jag slänger med lite hela kryddpepparkorn också.

Baka skinkan i 125°C till temperaturen blir 77°C. Eftersom vi bakar i låg temperatur så kommer skinkan bli saftig och behöver inte täckas med folie som man måste om man bakar vid 175°C.

Tag ut skinkan och skär försiktigt bort svålen så fettet finns kvar.

Ta hand om och sila spadet och vispa ur ugnsformen. Reducera den tills sälta o smak är tillräckligt stark för att användas för Dopp i grytan

Låt skinkan svalna innan den griljeras.

Blanda 2 msk senap med 1 äggula och 4 krossade pepparkakor. Bred smeten på svålen och fördela ströbröd. Baka i ugnen i 250°C. Använd gärna grillelementet men var vaksam på att ytan inte svärtas. Baka tills ytan fått fin färg.

Alternativt ta 3 msk grov senap, 1 msk dijonsenap, 1 äggula, 1 msk råsocker eller farinsocker, mal nejlika, kryddpeppar och svartpeppar till en pepparmix och krydda i smeten. Tillsätt 1 msk ströbröd för att stabilisera smeten.


Sousvide
Helt enkelt bästa sättet att tillaga julskinkan.


Köp rimmad skinka och öppna påsen.
Lägg skinkan i kallt vatten över natten för att dra ur lite sälta, annars bli skinkan för salt.
Torka sedan av skinkan, lägg i vakuumpåse tillsammans med 8 kryddpepparkorn, 4 hela nejlikor, 2 lagerblad och försegla.
Kör 12 tim i 68°
Köttsaften som bildats i påsen sparas för dopp i grytan.
Tag ur, klipp bort nätet, torka av skinkan och skär försiktigt bort svålen.
Griljera enligt ovan

Nu har man den goaste saftigaste skinkan.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar