söndag 29 november 2015

Gravad lax

 
Enkelt och gott. Fjälla en laxbit på ca 400 gr torka ren.

Blanda alla ingredienser och smörj in laxen. Man kan lägga socker/salt/dill på köttsidan och lägga i en form eller i påse och låt vila 1 timma i rumstemperatur så gravningen startar och socker och salt smälter. Lägg sedan in i kylen. Har du inte möjligheten att försegla påsen så använd en plastnypa eller slå en knut och lägg sedan på en tallrik. Eller varför inte använda vacuum-maskinen

Efter 1 dygn så vänds påsen. Vänds sedan varje dygn.

Efter 1-2 dygn, beroende på graden av gravning (ju längre ju fastare) så tas laxen ut och torkas ren. Jag brukar även skölja med vatten så rester av salt försvinner. Efter 1 dygn är laxen drån svansbiten, dvs tunnare delen, tillräckligt gravad och lös i köttet för att kunna ätas. Efter 2 dygn är mittdelen av laxen färdig. Ytterligare gravning ger ett fastare kött. Jag tycker att mittbiten efter 2 - 2 1/2dygn blir bra

Nu kan man antingen skära stora bitar och servera som en rätt eller så skärs tunna skivor.

Tillbehöret är självklart hovmästarsås

Ingredienser till gravningen

  • 2 dl socker
  • 1 dl salt
  • 1 knippe dill som grovhackas
  • 1/2 msk grovt stött vitpeppar
  • 30 ml(2 msk) brännvin eller vatten. Gin ger en härlig smak.
  • Man kan även krydda med citronzest från 1 gul citron

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar