lördag 30 mars 2013

Lammytterfilé med medelhavssallad och myntasås

Till Påsk passar det fint med lamm.

Här en lammytterfilé som marinerats med basilika och timjan som mortlats med olivolja. Till hjälp använde jag vaccum över natten.

Jag stekte sedan filéerna lite saltade och pepprade på en Ipinumplåt till en innertemperatur på 55°C. Lägg dem att vila i 20 minuter.

Först salladen. Skala och skiva fint två stora vitlöksklyftor. Steks lätt utan att brynas i olivoljan. Olja och vitlöken hälls av i en bunke. Skala och skiva en stor schalottenlök. Lägg i egen bunke och spola iskallt vatten över och låt vila 10 min. Dela urkärnade svarta oliver i 4 delar. Lägg i vitlöksbunken. Lägg i kapris. Blanda basilika och babyspenat i en behållare. Sila av schalottenlöken och lägg i salladen. Riv en citron och krama ur saften. Häll över salladen, både saft och zest. Häll över olja och vitlöken och blanda salladen.

Mixa 2 dl cremé fraîche med myntablad, salt och peppar, till en sval myntasås.

Stek sist grön sparris, saltas i pannan mot slutet samt att man kan lägga i 1-2 msk rosmarinblad, men de får inte bli torrstekta.

Lägg upp sparris, på det sallad, sedan köttet som skivats, saltats med flingsalt pch pepprats, och sist myntasåsen.

Serveras med ett gott rött vin, t ex Kleine Zalze. Ha salt o peppar i beredskap. Man skulle även kunna glasera köttet innan det skivas.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar