lördag 2 april 2016

Ananaspaj draperad med fruktsås på jordgubbe och hallon

En helt enastående fruktpaj som står sig högt i konkurrensen. Basen är en enkel mördeg. Sedan avrunnen ananaskross och en toppfyllning av ägg, socker och créme fraiche.

Fruktsåsen tillverkas lätt av frusna bär som kokas upp, sockras efter egen smak och passeras genom finmaskigt durkslag så alla kärnor separeras boet. Hälls på sprutflaska och hålls nedkyld.

Mördeg (25 / 30 cm diameter)

  • 150 / 200 gr kallt normalsaltat smör
  • 90 / 120 gr socker
  • 180 / 240 gr vetemjöl
  • 1 / 1 1/3 tsk bakpulver

Blanda samman alla torra ingredienser. Använd med fördel Thermomixern.

Smart och enkelt

Skär smör i kuber och lägg i. Kör TM på hast 9 tills det bildas en deg (motorljudet ändras). Lägg degen kallt 30 minuter. Form rulle och skär 3 mm tjocka skivor som sedan läggs ut i botten av en pajform, gärna typ springform eller med annan löstagbar botten. Rulla ytan jämn. Tryck ut pajkanten med mindre skivor och jämna åter till botten längs med kanten med en rulle. Skär sedan av kantskägget och ställ formen ytterligare 30 minuter i kylen.

 

Fyllning (25 / 30 cm diameter)

  • 240 / 320 gr avrunnet ananaskross
  • 2 / 3 hela ägg
  • 1 / 1 1/2 dl socker
  • 1 / 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 / 3 dl crème fraiche

Vispa ägg med handmixer. Vispa försiktigt ner en i förväg blandad mix av torra ingredienser.

Vispa så i créme fraiche.

 

Tag ut formen och fördela det avrunna ananaskrosset jämt.

Häll över smeten och sätt in i ugnen ( 180° varmluft / 225° vanlig ugn) och grädda totalt ca 25-30 minuter. Redan efter 20 minuter brukar ytan får färg. Täck då med bakpapper.

 

Tag ut och låt svalna,

 

Ringla ut ett mönster på en tallrik.

Lägg på en smal tårtbit.

Servera!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar