söndag 20 mars 2016

Pasta speciale con limone / Citronslungad pasta med krämig pastasås, pickelsallad och riven Västerbottenost

 

Pasta kan man inte få nog av, och det finns så oändligt antal varianter, så det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.

Här har jag modifierat ett gammal kärt pastarecept (bacon, lök, riven muskot, créme fraiche och parmesan), genom att lägga till mer smaker av bl a svamp och tomat samt citron på pastan.

Ingredienser (4 portioner)

  • 400 gr pasta
  • 5 1/2 liter kallt vatten
  • Salt till pastakoket 1 3/4 msk
  • Olivolja smaksatt med citron
  • Färsk timjan för dekoration
  • 6-8 cocktailtomater
  • 1/2 liten röd lök skuren o mycket tunna skivor
  • Lite olivolja och sherryvinäger till tomat/rödlöken
  • Lite salt och malen rostad peppar till tomat/rödlöken
  • Ca 2 dl riven ost, antingen Västerbotten ost eller en god Parmesan
  • Lite färsk timjan att dekorera med
  • 1 paket bacon
  • Ca 4 hg skogschampinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 5 dl créme fraiche
  • 1 burk hel tomat alternativt 1 burk cocktailtomater
  • 15 cm tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • Riven muskot

Picklade tomater och rödlök

  • Skär rödlöken i mycket tunna och hela skivor
  • Skär tomater i 4 mm tjocka skivor och vänd runt med rödlöken
  • Häll på lite god olivolja och lite av en smakrik vinäger, t ex sherryvinäger. Om man gör i ordning salladsmixen två dagar i förväg kan man även skippa vinägerna eftersom löken fixar jobbet själv.
  • Drag lite rostad svartpeppar över och en nypa flingsalt. Ställ in i kylen tills det är dags att severa.

 

Pastasås

  • Slanta upp svampen och stek sakta, peppra o salta. Ställ åt sidan
  • Skär bacon i fina strimlor och stek sakta men inte så det blir knapert. 2 minuter innan läggs fint skuren vitlök i och steker med. Ställ åt sidan tillsammans med svampen.
  • Skala och hacka gul lök och stek gyllenbrun. Sockra och peppra lite försiktigt
  • Häll över créme fraich och rör om
  • Töm i en burk med tomater och hacka sönder tomaterna om de är stora.
  • Lägg i svamp, vitlök och bacon.
  • Riv muskot över och låt koka ihop.
  • Smaka av med salt o peppar

Pasta

  • Räkna 100 gr per portion
  • Häll 1 liter vatten per portion plus extra 1,5 liter för grytan, i en hög gryta. Låt koka upp och häll i 1/2 msk salt per portion pasta samt 3/4 för grytan.
  • Det ska koka ordentligt när du lägger i pastan. Läs mer om hur pasta ska tillagas via följande länk
  • Häll av pastan i durkslag och vänd tillbaka i grytan som fått 1 msk olivolja med citronsmak i botten. Ringla lite mer olja över pastan och rör om

Servering

  • Ställ in djupa tallrikar i ugnen på 50° ca 30 minuter innan det är dags att äta.
  • Tag en slev pasta och ca 3 dl pastasås, blanda i en bunke och häll på tallrik
  • Garnera med riven ost, därefter med pickelsallad och på toppen några timjankvistar

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar