söndag 17 april 2016

Pulled Chicken Sous Vide

Det här är en enkel och snabbt lagad rätt men man måste planera lite i förväg.

Vill man istället ha kött för en mycket god Cesar sallad så lagas köttet till exakt enligt receptet men man drar inte isär köttet utan skär det istället i lagom skivor. Man kan slunga bitarna lite med reducerad sås för att ge dem mer smak men ta inte för mycket eftersom då tar köttet överhand och salladen kan så att säga bli "rökt".

Först kryddar man kycklingköttet, i det här fallet en filé. Att ta en hel kyckling blir lite svårare om man ska lyckas vacuumsätta påsen. Man får då dela upp kycklingen i lår, vingar och halvera bröstet. Jag förordar att man kör på filén eftersom allt blir enkelt både i förberedande som efterföljande steg.

Här har jag använt min hemlagade Rub-X att krydda köttet.

Lägg kryddat kött i förberedd vacuumpåse och blanda sedan ihop ca 1 dl grillolja. I min smak så är nog en grillolja med röksmak att föredra. Gärna med en aning honung. Jag la även in lite färsk timjan. Ta ut luften, försegla och lägg i kylen minst 12 tim innan köttet ska tillagas.

Efter att köttet fått dra sina timmar, så görs vattenbadet iordning. 65° och 1 tim efter att temperaturen nått 65° efter att köttpåsarna lagts i vattenbadet. Överskrid inte 1,5 tim eftersom köttet kommer bli svampigt

Efter att köttet legat i vattenbadet, tas den upp och får ligga o vila i ca 10 minuter. Om man inte ska laga till köttet direkt så låt påsen ligga 10 min extra i vattenbad och lägg sedan påsen i isbad för snabb nedkylning. Köttet kommer vara lite svårare att dra isär men tag då plasthandskar och använd egna händer så blir det bra.

Öppna så påsen och häll av saften i en reduceringskastrull. Eventuella färska örter tas ju bort och köttet läggs i en bunke för att med två gafflar dra i sär köttet (pulled).

Reducera såsen och lägg sedan det isärdragna köttet i kastrullen och vänd ner såsen i köttet. Alternativt hälls såsen i burk för att senare blandas med köttet om köttet kylts ned med isbad. Antingen serveras köttet direkt eller så kyls det snabbt ner ( för att stekas till snabbt strax innan servering.

Tillbehör som passar är ugnsbakad potatis med rosmarinn och en god sås på créme fraiche och mangochutney/citron.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar