lördag 12 mars 2016

Kalles mörbakade drömskinka

Kassler eller rester av julskinkan utgör grunden i denna rätt. Jag vill ha en ganska mör skinka, därför använder jag senap och ananas.

Skär en bit benfri kassler på 1-1,3 kg i 1/2 cm skivor. Alternativt används rester av julskinkan, men om man har mindre mängd så får man skala när övriga ingredienser.

Blanda 2-3 msk av sötstark senap, typ Johnnys, med lika mängd dijonsenap samt 1 msk franska örter. Lägg 1 tsk på varje skiva och sedan ned i en ugnsform, t ex en Ipinum, så att skivorna täcker lite mer än hälften av underliggande skiva.

Häll i spadet från en burk ananasskivor i formen. Tillsätt 1 dl god madeira eller vermouth. Peppra lite över alltihop och lägg så på halverade ananasskivor och laga till i ugnen 175° i 30 minuter. Senapen och ananasen mörar till kasslern.

Blanda 6 dl grädde med 4 msk chilisås. Vispa ner ev rester av senapdblandningen. Häll över kasslern/skinkan och tillred i ytterligare 30 min.

Blir inte såsen tillräckligt tjock, så häll av och reducera och häll tillbaka igen. Under tiden får skinkan ligga i formen med folie över sig.

Koka mjäll potatis och gör rispotatis.

Servera med lite sallad och picklade havtornbär.

Kall pilsner passar fint. Rött vin går också bra.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar