lördag 1 februari 2014

Het asiatisk fisksoppa

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 sats skaldjursfond (reducerad fond från t ex räkskal), ca 2 dl
  • 1 liter cocosmjölk
  • 3 dl grädde
  • 500 gram laxfilé
  • 40 skalade räkor
  • 1 färsk röd chilipeppar
  • 1 tumme galangarot(lite svår att hitta men finns i asiatiska butiker) eller färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10 cm purjolök, snedskuret av det gröna i 2,5 cm längder
  • 1 stor eller 2 små gula lökar, skurna i klyftor som halveras
  • 1 morot, skuren i 3x3 mm och 5 cm långa stavar
  • 1 handfull limeblad
  • Saften från 1 lime
  • 1 msk fishsauce, finns bland asiatiska livsmedel
  • 1 tsk korianderröra eller 1 msk finhackad färsk koriander
  • 1 tsk asiatisk chilipasta med Holy Basil leaves
  • 3 msk råsocker
  • Färsk persilja till dekoration
Vill man ge soppan lite fin färg kan man lägga i 1 msk tomatpuré
Som en liten extra piff, kan man hälla i lite torr vermouth, typ Noilly Prat


Så här gör du !

Börja med att koka upp cocosmjölk, fiskfond, grädde, råsocker, chilipasta, korianderröra, limejuice, fishsauce och limeblad i en stor kastrull. Var vaksam så det inte kokar över, vilket går snabbt när det börjat sjuda. Lägg i galangaroten/ingefäran som skurits i 3 mm stavar. Låt sjuda i 20 minuter, därefter silas soppbasen av i en kastrull.

Fräs lök, purjolök och finhackad vitlök i olivolja/smör och lägg åt sidan. Löken ska inte få färg utan bara bli glansig. Detta läggs i den silade soppbasen.

Dela chilipepparn på längden, rensa ut fröna och skär pepparn i smala skivor. Lägg ned i soppbasen.

Lägg i morotsstavarna i soppbasen.
Ev. Lägger man i tomatpurén och vermouthen.
Låt soppbasen sjuda i minst 20 minuter.
Skala räkorna och spara skalen till ny fond, alternativt köper du minst 1/2 - 1 kg räkor och gör fonden först av allt på skalen.
Skär laxen i 2x2 bitar och lägg i soppbasen. Låt sjuda i några minuter, sedan är soppan färdig.
Häll upp soppan i förvärmda tallrikar, garnera med räkor och persilja.
Avnjut med ett avkylt vitt halvtorrt vin alternativt ett inte för tungt rödvin.
Är man hungrig kan man servera en halv minibaguette som grillats med vitlök/persiljesmör

Bon apetit !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar