söndag 14 april 2013

Timjan- och citroninfucerad torskrygg med timjankryddad palsternackspuré, friterad svartrot, lingonselleri, confittomat och räk/chevré-sås garnerad med pestoolja och pinjebrödcrums

En festmåltid som tar ca 2,5 - 3 tim att fixa.

Men man kan ordna lite dagen inan, typ koka svartrötterna, confittera tomaterna, fixa pestooljan och pinjebrödcrums samt lingonselleri.

Friterad svartrot. Börja med att tvätta av och borsta svartroten. Skär rötterna i 10 cm längder och koka i saltat vatten, 2 tsk per liter vatten. Låt ligga i kylen när de väl svalnat. De ska senare skäras längs så att man får en fyrkantprofil utan svart skal. Dela dem och panera i vetemjöl, ägg och sist i en blandning av panko och mald peppar. Friteras i rapsolja 190 °C och får rinna av på hushållspapper och värms 10 min innan upplägg i 90 °C. Låt dem ligga öppet annars kan paneringen bli mjuk.

Cocktailtomater lagas till genom att först skölja av cocktailtomater på kvist och klippa av kvisten strax inpå tomaten. Efter att de torkat så slungas de i olivolja, så all yta blir oljeindränkt. Lägg tomaterna i ugnsform, salta peppra och en liten nypa socker på varje tomat. Sätt in dem i 100 °C i 15 min, höj därefter till 130 °C i 10-15 min. Tag ut och låt svalna.

Lingonselleri. Skär ut kulor i rotsellerin, koka dem i 3 dl lingonsylt, 0,5 dl vinäger och 1 dl vatten, tills de är mjuka. Lägg allt i en burk och låt vila ett para dagar. Innan de serveras så rensas de från lingon och värms täckta i 10 min i 90 °C.

Timjankryddad palsternackspurè. Skala ett par palsternackor och lika mycket mjöliga potatis ( viktmässigt ). Koka dem mjuka och passera genom durkslag. Vispa i smör ( 3 msk till 3 palsternackor ), salta o peppra. Vispa i nymald muskot och timjanblad. Lägg i plastpåse och förslut och placera i vattenbad. Gör man detta dagen innan så lägger man påsen i vattenbadet ( 60 ° C) 2 timmar innan det ska ätas.

Pinjebrödscrums. Torrosta pinjenötter. Skär bort kanterna på vitt formfranska. Skär o små tärningar och stek dem o mycket olivolja och låt torka på hushallspapper. Man kan även knapersteka bacon och låta dem rinna av på hushållspapper. När allt svalnat så hackas det med vass kniv på skärbräda.

Pestoolja. Hacka basilikablad med fin smakrik olivolja.

Timjan- och citroninfucerad torsk. Skär upp torskryggen i portionsbitar. Gnid in med flingsalt och timjan. Lägg i vacuumbehållare och häll över citronjuice. Vacca i 2 tim, inna torsken torkas av och steks i het panna, först på skinnsidan så den blir knaprig, sedan på andra sidan 2 min. Placeras i ugnssäker form och ugnssteks i 150 °C tills tjockaste biten blir 52 °C. Tag ut, salta o peppra och täck med folie tills de ska serveras.

Räk-Chevrésås. Gör en fond enligt Mannerströms räksoppa, men reducera ner allt till hälften innan grädde tillsätts. Man kan blanda Creme Fraiche med grädde, om någon har problem med grädde/mjölk. För 4-6 pers räcker halva reducerade fonden med 3 dl grädde. Tillsätt en skvätt konjak. Koka tills såsen tjocknat. Lägg i 3 msk Chevré mot slutet. Häll i påse och värmhålles i vattenbad.

När allt är klart ska tallrikarna och vissa garneringar värmas. Pestooljan penslas på och Pinjebrödscrum smulas över oljan.

När fisken lagts på, hälls 2 skedar sås över och zest strös på

Bon apetit

 

1 kommentar: