lördag 13 april 2013

Mussel- och persiljesoppa med liten mussel- och fänkålssallad á la Mannerström

När jag flanerade i Feskekôrka häromdagen kunde jag inte låta bli att köpa fina Blåmusslor. Väl hemma så blev det att hämta lite inspiration, bl a hos Leif Mannerström. Hans mussel- och persiljesoppa satt som en smäck tillsammans med en underbar och lätt mussel- och fänkålsslallad.

Mängd

1 kg fina Blåmusslor som sköljs fler gånger i kallt vatten, rensas från skägg och annat, borstas om så behövs, och de som inte stängt sig eller som inte stänger sig med en lätt knackning, slängs.

1 stor charlottenlök, finhackad

5 vitlöksklyftor, finhackade

Skaften från två knippen bladpersilja, där bladen plockats av för bl a senare ingrediens i soppan samt lite garnering

2 dl torrt vitt vin

3 dl grädde

2 skivor vitt bröd som tärnas och steks i olja och får torka på papper

4 skivor rimmat sidfläsk i stavar eller motsvarande bacon i bitar, som knapersteks och får torka på papper

1 litet strimlat fänkålshuvud, som hastigt kokas mjuka i saltat vatten

3 msk olivolja och 1/2 msk vinäger, salt o peppar till en vinegrette

Hur ?

Fräs försiktigt i någon minut lök, vitlök och persiljeskaft

Häll i musslorna

Häll på vinet

Koka hög värme under lock tills musslorna öppnat sig, ca 5 minuter, akta för att koka för länge

Sila av musslor och musselfonden

Plocka ur musselköttet och lägg i behållare och håll dem varma

Spara några skal för dekorering

Tillsätt grädde till fonden och reducera till ca 6 dl

Häll i nästan alla persiljeblad och koka med i 2 minuter

Häll i mixer och mixa slätt, salta o peppra efter behag

Jag hällde på lite Noilly Prat, ca 1 msk

Lägg i tallrikar, (se bilder), häll över vinegrette

Häll upp soppan

Gott att servera en bit bröd till och ett kallt halvtorrt vin

 

Bon apetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar