måndag 5 november 2012

Tum Kha Gai

Så här när kylan smyger sig inpå knuten och mörkret omfamnar oss, är det aldrig fel med en varm, het thailändsk kycklingsoppa.

Här är ett försök att hitta rätta mängderna så att vår thermomixer kan hantera det hela och att kryddningen blir perfekt.

Först och främst gäller det att inte snåla på kokosmjölken, den ska vara mjölkig och inte som i vissa konserver bestå av ett fett lager överst och resten vatten. Köp den som finns på pappersförpackning, typ Santa Maria.

2 x 500 ml kokosmjölk

500 ml god kycklingbuljong

1 handfull Kefir Lime leaves

2-3 kycklingfiléer á ca 200 gr som strimlas ned i mindre aptitliga bitar. Tar man totalt 600 g blir det ganska fullt, men det är max vad som får rum

5 stora eller 10 små champinjoner som skivas

1 färska röda peppar spm bankas lite och ev. Snittas försiktigt men hålls annars hela

1 tumstor Galangarot, och som reserv kan man ta Ingefärsrot, som skärs i mindre skivor

1 citrongräs som bankas med baksidan av kockkniven innan den skärs i mindre bitar

(jag tar gärna och skivar 2 vitlöksklyftor, men det är upp till smaklökarna!)

1 tsk koriander på burk

1 tsk chili/garlic-pasta i basilika(Sweet alternativt Holy Basel). Den är mycket stark, så var lite restriktiv om du är känslig för styrka. Man kan alltid fixa till soppan när den är klar om den skulle smaka för svag. Rvärtom är däremot svårt

Saften av 1 lime

1 msk Fisksås

3 msk råsocker

På bilden syns små torkade piripiri. Använd istället 1 stor rödpepparfrukt istället. Häll i kokosmjölken i TM och tillsätt alla kryddor och 2 msk av sockret. Koka i 5 min på hastighet 2 moturs, 100 °C

Sätt i i satsen och tillsätt kycklingen. Värm 10 min 90 °C, hastighet 2 moturs

Tillsätt champinjonerna och värm vidare ytterligare 10 min, 90 ° C moturs på hastighet 2

Smaka av soppan och justera om det behövs.

Lyft upp insatsen och häll över kyckling/champinjoner i en serveringsskål. Använd sedan samma silinsats att sila soppan så att man inte får med fasta kryddor. Man kan ta lite av kryddorna sedan för att dekorera soppan om man vill.

Servera och njut. Gott med en äkta Singh Beer till, men det går lika bra med en Mariestad



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar