söndag 4 november 2012

Lasses och Katarinas bröllopsdag

 

I helgen som var kom Lars och Katarina förbi och förgyllde vår tillvaro. För att höja allt till en fest, så inledde vi med en förrätt bestående av stekta pilgrimsmusslor på en spegel av fänkålskräm. Pilgrimsmusslorna fick först ligga i en smaskig marinad av olja, vitlök, ingefära, lime, pastis och chilipasta. För att sätta ytterligare smak så fick stekningen ske i smör som smaksatts med malen fänkål och ingefära samt att avsluta med flambering i konjak. Smöret ringlades över musslorna och till detta avnjöts ett gott vitt vin, Sancerre Les Belles Dames

 

Efter de utsökta musslorna var det då dags för att njuta av en Inverterad Beef Wellington SousVide, rotsakskaka, madeira-sås, whiskey-ek rökta babyspenatblad, confittomat och en Bea. Rött vin, en Shiraz De Bortoli. Mycket mycket gott tack vare en mörningstid på 48 timmar i 58 °C. Beilaget fick den där extra knorren genom att spenatbladen rökts. Nästa gång jag serverar denna rätt så skippar jag bearnaisesåsen eftersom madeirasåsen passade så fantastiskt bra till både kött och rotsakskaka.

 

Nu när vi avverkat två goda rätter så blev det så småningom dags för den lätta efterrätten, Mangoskum toppat med rostad kokosspån.

Kvällen fortsatte med mycket skratt och trevligt sällskap. Och som grädde på moset, så kom vi in på ämnet Infusionering av mat & dryck. Vi smaksatt t ex vodka med timjan med hjälp av en sifon. Sedan testade vi även rosmarinrök. Sista testet var i absolut toppklass av inovation, vi smaksatte rött vin med rök från whiskey-ek i en Smoking Gun (Alladin).

Innan sängen kallade så hann vi även med att baka en morotskaka samt att tillverka Tuile, dvs en tunn skiva gjord av råsocker-glukos-pekannöt.

Här är resultatet från nattens övning. En morotskaka med hemgjord glass och tuile som dekoration. Strösslet är rostad kokosspån.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar