lördag 9 mars 2019

Tips vid fritering av t ex fish &chips, räkor eller bläckfiskringar

I mästerkockarna sänds det alltid ett avsnit efter stängning. I ett av dessa avsnitt visade Markus hur han gjorde sina friterade fiskbitar av koljafilé.

I en skål läggs vetemjöl, ca 1-2 dl
Vispa i 1/2-1 tsk salt.
Sedan kommer det finurliga, man vispar ner en olja, typ rapsolja, tills man får en slät smet.
Den är ganska tjock men sluta vispa i olja när det bildats en slät smet.
Vispa nu i öl. Först blir allt jätte stabbigt men vartefter mer öl vispas i så blir det strax en fin smet.

Vispa nu 2 äggvitor till ett hårt skum. Luften i vitorna är det som ger frityrskalet sin fina sprödighet och luftighet. Vänd försiktigt ner i smeten och ställ in i kylen 30 min.

Skär portionsbitar eller ta hela filén och salta samt vänd i vetemjöl.

Värm olja till 180-190°

Doppa fisken i smeten och fritera. Tänk på att fisken inte  ska bli för torr. Det tar bara någon minut. Lägg upp på papper för att rinna av och servera sedan till goda pommes och naturligtvis en sås med sting i.

En annan mycket viktig sak är att om man köper räkor eller bläckfiskringar så är de ofta frysta och har en ishinna som inte syns. Om man försöker fritera dem så blir det dels ett herrans koka de i grytan och dels stor risk att smeten skjuts av när isen smälter och direkt förångas. Vatten utvidgas ca 1000 gr när den förångas, så det blir bra tryck innanför smeten.

Så tina räkor och bläckfiskringar och låt dem rinna av i ett durkslag och slutligen torka av dem. Därefter ner i vetemjölet och sedan ner i smeten. Friteras och avnjutes med någon god sås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar