torsdag 21 februari 2019

Lyxig vaniljyoghurt på Kåhögsmjölk


En helt fantastisk hemlagad yoghurt på närproducerad komjölk som är pasteuriserad men inte homogenisrad.

Vi börjar med att skaka mjölken och fördelar eventuellt gräddlager och värmer den sedan tillsammans med vaniljpulver till över 90°C i 5 min. Hela tiden måste man vispa försiktigt så det inte blir skinn eller bottensats.

Själv sätter jag plattan på 8 och när man ser att det rör på sig underifrån brukar det vara runt 90°C. Jag har en termometer för säkerhets skull. Mjölken ska bli över 82° men i te koka, så sikta på 90°.

Sätt kastrulleni kallt vattenbad och vispa mjölken ner till 45°C.

Rör först levande yoghurtkultur slät och tillsätt sedan lite av mjölken så kulturen blir lätt simmig. Vispa ner kulturen i mjölken och se till att den fördelas totalt.

Häll satsen nu i en ren behållare som håller ca 42-43°C. Låt stå och vila i 8-12 tim. Ju längre ju syrligare. Man kan även låta den stå i 24 tim, men det har jag inte testat (ännu).

Sila i silduk till rätt konsistens.

Vänd ner i bunke och vispa i honungen. Häll sedan över på mindre behållare så de kan ätas som dessert.

Recept
=====

  • 1 liter mjölk
  • 3 krm vaniljpulver
  • 70 gr Agave-honung

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar