När julen närmar sig brukar en rätt hamna på bordet och det är vår käre Janssons frestelse.
Vår härlige kock i Göteborg har ju även infört lite tillägg i denna rätt som lyft den minst två nivåer :-).
Ett par grundregler för all potatisgratäng.
- Undvik vatten för att inte spräcka gratängen. Förstek löken så allt vatten försvinner.
- Skala potatisen torrt och skölj aldrig potatisen. Stärkelsen är viktig för att gratängen ska hålla ihop.
Per person
- 200 gr potatis av fast sort. Om man tar mjölig potatis kanske tillagningstiden kan minskas med 30 minuter
- 1/2 stor gul lök, ca 100 gr som skivas tunnt och steks sakta mjäll, salta och peppra under stekning och strö lite socker mot slutet
- 1/2 burk (125 gr burk) ansjovisfiléer
- 1/4 burk ansjovisspad
- 1,25 dl fet grädde (Mannerström anger hälften)
- Ca 2–3 cm av Ejderns orökta kaviar (har röd kork)
- Ca 1,5–2 cm tomatpuré
Börja att steka löken på medelvärme i smör alternativt smörolja. Löken ska bli mjuk men inte bränd
Torrskala potatisen och skär i tunna stavar. Obs, skölj ej.
Blanda grädde, kaviar och tomatpuré
Lägg ett lager av hälften av potatisen i en smörad ugnsfast form
Lägg på och fördela hälften av den stekta löken
Fördela ca 60% av anjovisfléer
Nytt lager av potatis
Nytt lager lök
Sista ansjovisfiléerna fördelas i mönster på ytan
Häll över gräddblandningen
Grädda i 180°(varmluftsugna) i ca 60 minuter. Ha gärna lite bakpapper under som tar hand om eventuell grädde som rinner över. Om man har fast potatis så täck formen nu med folie för att hålla vätskan kvar och grädda ytterligare 30 minuter Ser man redan nu att nästa all vätska ångat bort så häll på 1 dl grädde innan gratängen får gräddas färdigt. Har man använt min mängd grädde så behövs nog inget tillskott av mer grädde. Har man använt mjölig potatis så är gratängen troligen klar redan.
Alternativt kan man blanda alla ingredienser i en bunke och ösa upp i ugnsformen och sedan grädda. Blir lika god och eftersom ansjovisen ändå löser upp sig så är enda skillnaden att ytans eventuella mönster från ansjovisfiléer inte syns
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar