fredag 7 december 2018

Frukostägg Supreme


Så här lagom till helgen kan det sitta fint med en variation av frukosten.

Med lite planering så hinner man med allt och kan servera en god och mättande frukost som inte är som alla andra.

Tekniken är att göra en oststanning i en glasform och sedan servera den med tillbehör. Själva stanningen tar ca 1 timma att bli färdig.

Börja med att sätta på en kastrull med vatten, så att glasburkarna ryms invid varandra och mängden vatten så att man inte täcker glasen helt. Det viktigaste är att äggstanningen täcks. När vattnet kokar, ställs värmen ner på lägsta och lockförsedda glasburkar fyllda med stanning och ev. extra fyllning ställs ned. På med lock på katrull och låt sedan stå i ca 1 timma.

Per person bör man räkna med;
  • 1 - 1 1/2 ägg
  • 1 msk creme fraiche eller grädde
  • 1 msk riven smakrik ost, typ Västebottenost
  • salt peppar
Vispa samman detta.

Dessutom så blir äggstanningen spännande och får lite mer textur om man lägger i stekt lök och/eller stekt baconhack. T o m vitlök fungerar. Kanske lite grönt, typ basilika eller någon fint skuren paprikaslice.

Glasburken ska ha ett tätt löck men som kan släppa ut övertryck. Jag hittade billiga glasburkar med plastlock på ÖB.



Klipp ut ett bakpapper i form av en cirkulär botten och lägg i varje glasform. Smörj in glasväggarna med olja. Fyll med äggstanning och fyllning till valfri mängd, men förslagsvis till hälften.

När timmen gått ska stanningen ha stelnat, vilket lätt testas med en tandpetare.

Ta upp glasburkarna med en hålslev, öppna locken och lossa äggstanningen från väggarna med en vass liten kniv. Stjälp upp på tallrik och servera.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar