tisdag 18 december 2018

Citronbakad lax i ugn med rispotatis och sås med stenbitsrom

Enkel men välsmakande rätt som definitivt räddar situationen när man ska laga mat till många söndagsgäster.


Köp en laxsida och räkna med 150 - 200 gr per person. kontrollera att inga vassa ben finns kvar, annars dras de ut med tång.
salta köttsidan och peppra rikligt med citronpeppar.
Lägg sidan med skinnet nedåt i en smord form eller på en bakplåt med bakplåtspapper.
Lagas till i 175 °C i ca 25-30 min.


Koka mjölig potatis och pressa med purépress. Dofta lite riven muskotnör över.


Såsen rörs ihop och får stå kallt tills den ska serveras. Créme fraiche blandas med röd stenbitsrom tillsammans med skuren dill. Ev kan man droppa lite citron eller limesaft i, men det behövs inte.
för 4 personer räcker 4 dl créme fraiche och 75-80 gr rom samt bladen från 1 knippe dill.


Man kan lyxa till det lite genom att innan laxen serveras, strö citronzest över.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar