fredag 2 februari 2018

Volauvent med kräm på rosmarinrostad rödbeta och getost

En grymt god liten rackare som kom till i samband med att jag skulle bjuda en kär vän på vegetarisk lunch. Jag ville bjuda på något extra innan huvudrätten och siktade in mig på getostgratinerad rostad rödbeta med honung. Men eftersom det kändes som repris, så funderade jag om man istället kunde göra en kräm istället och fylla en smördegsbakelse, typ volauvent.

Det enda jag kan tycka saknas är en timjankvist eller möjligen persilekvist på krämen

Sagt och gjort så rostade jag rödbetstärningar med rosmarin, som sedan mixades till en kräm med handmixern. Ganska jobbigt och bäst var köttkvarnskniven att hantera uppgiften. Getost och en klick créme fraiche samt honung och krämen var färdig.

Innan serveringen blandade kag i rostade pinjenötter som ger både god smak samt konsistens. Volauventerna bakades av smördegsplattor som stansats ut och penslats med vispat ägg. Nästa gång kommer jag stansa ut en ring som "klistras" ovanpå en skiva, så man får väggar och mindre innandömme.

Lite balsamicco och några lösa pinjenötter, så var det bara att njuta.

Ungefärligt recept

  • 4 medelstora rödbetor skalas, tärnas och strös på bakplåt med lite olivolja. Salta sparsamt och strö över rosmarin. Grädda 175° tills rödbetstärningarna bakas igenom men inte tappat all vätska. Ca 30-45 min
  • Lägg i form tillsammans med 1-2 dl créme fraiche och mixa så slätt det går
  • Mixa även i ca 100 gr getost med bra smak
  • Mixa till slut i 1 tsk honung
  • Ca 60 gr pinjenötter rostas. Ska blandas i krämen strax innan man fyller volauventerna

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar