lördag 23 december 2017

Mustig kålrotslåda - Finsk Lanttulaatikko

Vid jultider så ska det tillagas finsk kålrotslåda. Jag har gjort lite justeringar men i det stora hela följt receptet

För färgens och smakens skull så tar jag även morötter, ca 1/3.

  • 2 kg kålrot/morötter
  • 4 ägg
  • 4 msk ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Ca 4 msk ströbröd
  • 1 dl grädde
  • 2 msk smör i bitar
  • 2 köttbuljongärningar

Skala kålrötter och morötter och skär i bitar. Kokas mjuka invatten och buljong.

 

Sila bort vattnet/buljongen och mosa rötterna. Blanda i ägg, sirap, salt, vitpeppar och grädde. Rör allt till en fin smet som hälls i smord ugnsform.

 

Dofta ett tunnt lager ströbröd över formen. Klicka smöret överst och baka i 200°C (180° för varmluft) i ca 1 timma eller tills man erhåller en fin färg.

 

Jag använde stavmixer för att mosa rötterna och blanda smeten.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar