söndag 28 februari 2016

Duxelltårta provance

En smarrig entrérätt, som lite kan likna en Västerbottenpaj men som inte är lika mättande och inte har någon pajbotten.
Det är något mellanting mellan paj och ugnspannkaka. Och tämligen lätt men tar lite tid eftersom man måste fixa duxellen.
Börja slanta upp champinjoner i små skivor, gärna skogschampinjon(kastanjechampinjon). Stek svampen sakta och mot slutet läggs fint hackad vitlök i och får en liten stekning. Ställ åt sidan och kan med fördel fixas någon dag i förväg.
Vispa äggula med socker till en pösig smet. Tillsätt mjölk under varsam vispning. Tillsätt sist smält smör.
Vispa sedan försiktig ner en i förväg blandad mix av vetemjöl och bakpulver.
Vänd ned duxellen.
Vispa äggvitan hård och vänd försiktigt med i smeten.
Fördela smeten i en i förväg smörad Ipinumform.
Grädda i 175° i 20-30 min. Ytan ska får en mörk gyllene färgton.
Strö över riven ost alternativt har man blandat osten i smeten. En smaksak!
Tag ut, täck med folie och ställ svalt.
Följande mängder togs för en avlång Ipinumform:
  • 66 gr vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 tsk socker
  • 1 äggula
  • 1 äggvita som slås till fasta toppar
  • 118 gr fet mjölk
  • 25 gr smält smör
  • 2 dl vitlöksduxell/skinkblandning
  • 2 dl riven Västerbottenost

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar