söndag 12 oktober 2014

Majs-shot med knaperstekt bacon och chiliflakes

Superenkelt och inte så vanligt. Majs brukar man käka i sallader eller grillad med en god klick smör. Och det är gott! Men att äta det som en soppa är ju annorlunda. Och om man har en ISI Whip, får man en härligt luftig konsistens som gör soppan lättare. Speciellt bra om det ska vara som förrätt...

Tag två små burkar majs och låt majset rinna av.

Skalad 1 chalottenlök och 1 vitlöksklyfta samt en potatis av mjölig sort. Hacka allt ganska fint och lägg ned det i Thermomixern med lagom smörolja. Ställ in 100°C, sakta omvänd omrörning (1) och sautera i ett par minuter, utan att ge färg.

Tillsätt majs och 1/2 liter god grönsaksbuljong. Vill man ha en kraftigare soppa kan man ju ta en oxbuljong! Låt koka under sakta omrörning i 10-12 minuter. Kör upp hastigheten i 20 sek. Stanna och tillsätt salt, peppar samt 1 msk smör.

Mixa soppan slät på hög värme i 1 minut.

Sila soppan genom finmaskigt durkslag och häll på ISI Whip (kraftig sifon).

Under tiden soppan kokar skärs 1 paket bacon fint och steks i ugnen 180° tills det är knaperstekt. Tag ut och torka i hushållspapper. Skärs direkt till smulor.

Servera soppan varm med knaperstekt bacon och en doft av chiliflakes.

Vill man lyxa lite, kan man blanda i 1 dl grädde som först vispats lätt, innan man häller soppan på sifonen.

Man kan även hälla upp den i glas om man tycker om den idén...

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar