söndag 26 oktober 2014

Frukost med en smak av Medelhavet

När man vaknar upp en kulen och regnig söndagmorgon, så får man lura igång livsandarna. Varför då inte sätta på ugnen, kaffebryggaren och låta sig inspireras av lite fransk-italienska medelhavstoner i en närande frukost.

Med hjälp av ugnen, salt o peppar kan vi trolla fram den ljuvliga sötman i tomater, som tillsammans med olivoljetoast och nyriven parmesan väcker den mest slumrande dvala till liv.

Sätt ugnen på 180°C, lägg en skuren brödskiva i en ugnssäker form. Ringla god olivolja över, fördela tomatskivor (gärna cocktail på kvist) och riven färsk parmesan. Lite flingsalt och mald peppar. För att locka fram tomatens smaker kan man försiktigt lägga några kristaller strösocker på varje tomatskiva, men det är för den borne pedanten. Skippa det om du ratar socker, även om vi pratar hundradelar av gram :-). Oregano kopplar oss än mer samman med medelhavets toner. Gratinera så i 12-15 minuter

Slå samman två ägg i en skål och peppra efter behag. Vänta med saltet tills omeletten ligger i stekpannan. Smält lite smör/smörolja i stekpannan och börja tillaga omeletten. Stek inte för hårt utan låt äggstanningen bli krämig. För den hungrige kan man strö över en fyllning, typ ost, svamp, knaperstekt baconhack. Eller så gör man en neutral omelett. Nu är det också dags att salta innan man vänder in sidorna (långsidorna först mot mitten och sedan kortsidorna) och till sist vänder över omeletten på tallriken. Har man stekt omeletten för hårt kommer vikningen inte bli snygg eftersom äggstanningen bryts i vikningen. Garnera med något grönhack, här tog jag gräslök.

Lite sallad är ju gott, så för att ge lite mer smak tog jag och vände små blad av romansallad i Ceasardressing. Och överst lite hyvlad färsk parmesan.

Min egen variant av Ceasardressing gör jag så här:

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 anchovisfiléer
  • 1 msk färsk limejuice
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1/2 krm flingsalt
  • Ett par drag med pepparkvarnen
  • Några stänk Worcestershire sauce
  • 1 stor vitlöksklyfta som hackas fint
  • 1 - 1 1/2 dl rapsolja
  • 3 - 4 msk fint riven parmesan

 

Lägg allt utom olja och parmesan i en mixer behållare. Montera mixer/knivblad på blendern och mixa tills det blivit homogen blandning. Tillsätt oljan försiktigt i början och när all olja emulgeras mixas till sist parmesanen i. Blir dressingen för tjock kan man späda med lite limejuice eller vatten. Saknas syra så tillsätter man vinäger. Nu kan man även justera sälta och vid behov peppra.

Man kan även blanda i parmesan från början innan man häller i oljan, om man vill finfördela den ännu mer i dressingen. Men "majonäsen" blir lite mer trögbearbetad.

Själva grunden är ju egentligen en hemmaslagen majonäs äggula, senap, salt, peppar, vinäger, (juice av citron eller lime är valfritt tillägg och kan uteslutas). Själva Ceasardressingen skapas av vitlöken, Worcestershire suacen samt parmesanen och inte minst anchovisen.

Vill jag enbart göra en Aioli, så tillsätter jag enbart vitlök, men i dubbel mängd.

Och vill jag göra en Rouille till fisksoppan, böir det att spetsa aiolin med saffran. Men var försiktig med saffran eftersom den "blöder sakta", dvs den ger direkt smak men efter ett tag när man rör i majjon, så har det blivit ännu mer smak. Så börja försiktigt , vänta 10 min, och rör sedan om. Nu kan man tillsätta mer saffran om det behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar