onsdag 13 augusti 2014

Terassens salladstallrik

Efter jobbet behöver man en stötta upp med något gott som mättar så där lagom. Och vad hittar man då i skafferiet ?

Jo, solmogna cocktailtomater i bitar, ugnsrostade krutonger, fetaost i bitar, rostade pinjenötter, fint skuren challottenlök, syltad squasch och picklad rödlök. Över salladen doftar vi lite nymald svartpeppar och kanske några korn av den starkar Cubeb-pepparn jämte en nypa flingsalt. Och så ringlar vi lite balsamicoreduktion för den goa sötsura brytningen mot framför allt fetaosten. Hade jag haft hemma färsk rosmarin så skulle den helt klart varit pricken över i-et.

Krutonger

Att rosta krutonger är lätt och mycket mycket godare än köpta. Skär ner formfranska i 1,5 x 1,5 cm bitar. Blanda flytande smör, typ smörolja med pressad vitlök och franska örter. Häll även i god olivolja, minst lika mycket som smöroljan. Häll allt i en ugnssäker form och blanda väl, innan formen sätts in i 180° och helst varmluftsugn. Har man ingen varmluftsugn, ställer man in 200-225°. Efter 5 minuter blandar man igen i formen och om den verkar för toss, häller min i lite mer olivolja. Salta även med flingsalt första gången.

Så fortsätter man, blanda var 5 minut och när krutongerna känns färdig och inte för torra, tas de upp och får svalna. Finns det överflöd av fett/olja så bör krutongerna silas av och sedan svalna. Lägg sedan på lufttät burk när de väl svalnat till rumstemp.

Syltad squasch

Ta först bort gröna skalet med en potatisskalare. Tärna sedan squaschen i 1 - 2 cm bitar.

Koka upp 1 del 12%-ig matättika med 2 del socker och tre delar vatten.

Lägg så i squaschbitarna och låt sjuda i 5-10 minuter. Drag åt sidan och låt svalna i egen takt.

Därefter läggs squaschen i lufttäta och noga rengjorda burkar. Vill man så häller man upp redan när squaschen är varm och kyler sedan ner burkarna, som då blir extra extra hållbar i glasburken.

Picklad rödlök

Skala och skär rödlök i tunna skivor. Koka upp samma lag som för squaschen ovan och lägg i rödlöken. Låt sjuda 1-2 minuter max och låt sedan stå. Lägg löken på glasburk och häll över lag. Försegla burkarna och förvara i kyl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar