lördag 9 augusti 2014

Gorgonzolaglazerad högrevsbiff på parmesantoast med coleslaw och picklad rödlök

Frestande gott är att på egenmald högrevsfärs, ställa i ordning en rätt som passar i den ljuvliga sommarvärme vi har för tillfället.

Toasten gör man enkelt med formfranska som man tar ut rundlar av. Blanda ett vitlökssmör, som breds ut, ca 1 msk per rundel. Riv färsk parmesan över rundlarna och rosta på nät i varmluftsugn 180° tills de fått lite färg och blivit lagom knapriga men inte torra och allför hårda ( ca 8 min). Vitlökssmöret blandas enkelt till med smörolja och pressad färsk vitlök. Man kan även ta i en nypa flingsalt.

Coleslaw gör man dagen innan av fint riven vitkål, lite morot och fint skuret äpple för sötman. Slå en majonäs och blanda lika delar majo med créme fraiche. Smaksätt med någon tsk dijonsenap, lite svartpeppar, flingsalt och en nypa socker. Jag tog även i pressad vitlök och något krm sherryvinäger för lite söt syra.

Picklad rödlök bör man alltid ha hemma. Den finns tidigare redovisad på bloggen.

Gorgonzolabiten på översta boffen, ska smälta fint och ger en fin brytning till biff, bröd och en söt/rökig Sweet Baby Ray grillolja.

Färsen malde jag av ca 800 gr högrev på närproducerat nöt, 2 pkt prima bacon, en fint tärnad gul lök, 2 fint hackade vitlöksklyftor. Malde det 2 ggr. Blandade sedan i 2 hela ägg(från friende utehöns), ca 2 msk panko(asiatiskt ströbröd), 1 tsk Liquid Smoke, nymald svartpeppar, flingsalt och ett par drag Cubeb-peppar för en god aromatisk smak.

Färsen fick stå. 20 minuter medan brödet rostades.

Formade två biffar per portion, stekte en uta på bägge sidor och färdigstekte dem i ugnen 180° ca 5 min.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar