söndag 11 maj 2014

Cesarsallad med picklad rödlök

Cesarsallad är gott och den fungerar bra som grund för lite kul experiment.

Här har jag slagit en aioli(äggula - vitvinsvinäger - dijonsenap - salt - peppar - rapsolja - vitlök) och blandat i lite sardellkräm och nyriven färsk parmesan till en god dressing. Halverade romansalladsblad och blandas med dressingen och torrostade valnötter (180 °).

Lägg upp på tallrik, strö över ugnsstekta skogschampinjoner (kryddade med lite cubebpeppar och flingsalt), ugnsbakade och avrunna baconskivor(av Eko-gris), torrostade pinjenötter (180 °) samt picklad rödlök (1 del 12 % ättikssprit - 2 del socker - del vatten som kokas ihop och hälls på tunnt skivad rödlök).

Lite goda krutonger och skivad färsk parmesan samt färsk timjan.

Nästa gång kanske jag ringlar lite svampsirap eller reducerad balsamvinäger över alltihop. Eller varför inte lite dadelbalsamkräm.

Hur som helst så gifter sig syran och sötman från rödlöken med baconsmaken, nötsmaken, den gudomliga dressingen i kombination med krispig romansallad och till sist den goda timjansmaken som följer med hela maträtten.

Majonäs är enkel att göra. Se till att 2 äggulor är rumstempererade. Lägg dem i en hög behållare. Tillsätt 1 tsk vitvinsvinäger, 1 msk nypressad citronjuice, en nypa salt och nymald peppar. Kör med blender tills en fin emulsion bildas. Tillsätt 3 dl rapsolja försiktigt. Smakjustera.

För att göra en aioli så tillsätts 1-2 pressade vitlöksklyftor.

Cesardressingen gör man genom att tillsätta sardellkräm och riven parmesan. För att göra majonäsen/dressingen vitare kan man med fördel mixa ner vatten. Blir majonäsen/dressingen för rinning är det bara att mixa ner lite mer olja

Bon apetit !

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar