söndag 6 april 2014

Citroninfuserad laxfilé på en citrusspegel med rotfruktshack och vitlöksdoftande potatisgratäng

En frisk och god rätt, som går att minska och göra som förrätt, om man vill. Smakerna från citrusfrukterna och rotfrukthacket är så påtagliga att varje tugga är en mindre explosion mot gommen.

Laxfiléerna infuceras med citronsaft och färsk timjan gärna över natten men minst 4 timmar. Torkas av och steks i smörolja först hårt på skinnsidan, sedan på motsatta sidan. Se till att ösa filébiten och sedan salta och peppra. Men stekningen väntar vi med tills allt annat är klart.

Det som tar längst tid är rotfruktshacket. Skala lika mycket rödbetor som palsternackor. Skiva dem var för sig i 7-8 mm skivor och sedan strimlas de till "pyttstorlek". Börja med att rosta rödbetshacket tillsammans med färsk rosmarin, olivolja, flingsalt och spansk citronpepparmix i ugnen 180° i 20 minuter. Rör om då och då. Tillsätt palsternackshacket och finhackad vitlök efter tycke o smak. Rosta ytterligare. 15-25 minuter. Tillsätt tärnad fetaost och rosta ytterligare 15 minuter, rör om ibland.

Potatisgratängen går snabbare så den börjar vi göra när vi börjar rosta rödbetshacket och sätter in i ugnen ungefär 15 minuter senare. Potatisen (mjölig sort) skalas och skivas, läggs i ugnfast form tillsammans med hackad vitlök, salt, peppar och lite olivolja. När potatisen börjar kännas klar, hälls grädde på så potatisen nästan täcks. Gratinera vidare tills gratängen börjar få färg.

Citronsåsen sätter vi med tre schallottenlökar som hackas och sauteras sakta mjuka utan att få färg. Häll på zest från i citron och fräs med en stund.

Häll på 1 dl apelsinjuice, saften av 1 citron och sjud en stund. Häll sedan på ca 2 dl grädde och låt sjuda sakta. Lägg 125 g smör i en blender och häll sedan på såsbasen under det att blendern körs. Kör 1 minut, smaka av med salt, peppar oc vitvinsvinäger. Sila genom finmaskig sil och håll varm till det är dags att servera.

Placera på varm tallrik och ringla såsen runt fisken.

Smaklig spis

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar