lördag 5 april 2014

Nötig canneloni med gorgonzola

Tillsammans med ett glas gott rött vin så är det här perfekta fredagsmyset. Hittade ursprungsreceptet i Smak för grönt (Katja Palmdahl) som jag modifierat lite. Kul med ett vegetariskt alternativ. Istället för att köpa gorgonzola och Kesella så finns det en färdig färskost med gorgonzola som fungerar utmärkt.

Tomatsåsen förbereds! Skala gul lök och vitlök. Hacka ner i en panna tillsammans med olivolja och stek mjuka. Tillsätt örter och tomatkross. Låt puttra ca 20 minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Blir den för tjock så späd med vatten eller någon god buljong. Vin går också bra.

Rosta valnötter i ugnen (180°). Låt svalna och grovhacka. De ska sedan ingå i fyllningen så tänk på att det inte blir för stora bitar kvar.

Skiva champinjoner och rödlök. Stek i olja/smör tills allt blivit mjukt och svampen fått fin nötig färg. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner gorgonzola och färskost alternativt den färdiga gorgonzolafärskosten tillsammans med några riv på muskotnöten samt valnötterna.

Lägg ut lasangeplattorna, vilka med lite fördel kan ha fått 2 minuters förkokning i lättsaltat vatten och sedan torkat lite på ytan. Placera ut fyllning i änden och rulla sedan ihop. Lägg i ugnafast form och häll över tomatsåsen.

Gratinera i 20-25 minuter (180°). Tag ut och servera!

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk torkad basilika eller tag och hacka färsk efter tycke o smak. Men bäst blir det om färsk basilika blandas in när såsen är klar för att bevara smaken bäst, som annars försvinner under kokningen
  • 1 krm torkad oregano
  • 1 krm torkad timjan eller tag och finhacka färsk efter tycke o smak.
  • 2 burkar tomatkross (hel tomat går också bra men då får de krossas i pannan eller med en mixer/blender)
  • Salt
  • Peppar (jag använder nymald svartpeppar)
  • Riven muskotnöt
  • 200 g skogschampinjoner
  • 1 rödlök som skalas och finhackas
  • 2 paket gorgonzolafärskost alternativt 100 gr gorgonzola och 250 gr kesella
  • Ca 200 gr färska lasangeplattor
  • Ev. lite färskriven parmesan som garnering
  • Sallad efter tycke o smak (ruccula, röd mangold, maché....)

Smaklig fredag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar