tisdag 19 september 2023

Crunchy grytbröd på 4 tim

 



Enkelt bröd som inte kan misslyckas.

Sikta mjölet i en stor bunke eller mixerskål. Blanda i torrjäst, socker o salt. Därefter ljummet vatten.

Används färsk jäst så kan den antingen smulas in i mjölet genom att gnugga den i mjölet eller så löser man upp jästen i vattnet och häller i mjöl-blandningen.

Mixa antingen för hand eller med maskin. Degen blir en aning kladdig, vilket enbart är ett bra tecken.

Låt vila täckt med tätslutande plastfilm och bakduk i 2 tim.

Häll 1 msk olivolja i handen och samla in degen till en klump upp på lätt mjölat bakbord. Vänd degen 6-8 ggr eller knåda den. Samla degen till en rund form och lägg i en skål som man lagt mjölat bakpapper i. Täck med duk och vila 30 min.

Lyft över i en gryta, som antingen är förvärmd eller kall. Strö lite mjöl på toppen och snitta ett kryss.

Kall gryta bakas 40 min, därefter tas locket av och brödet bakas färdigt till innertemp 98°. Används förvärmd gryta så kan man minska första baktiden till 30 min, och därefter färdigbakas till samma innertemp.

Låt svalna och njut sedan av ett fantastiskt bröd.

Ingredienser till ett bröd

  • 600 gr vetemjöl, som ska siktas
  • 7 gr torrjäst eller 25 gr färsk jäst
  • 1 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 400 gr fingervarmt vatten.
  • 1 msk olivolja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar