lördag 11 februari 2023

Formfranska

 


Enkelt recept och man har en formfranska på 2 timmar

Lös upp jästen i fingervarmt vatten tillsätt olja och sirap samt sakta mjölet och i slutet saltet i bunke eller hushållsassistent.

Degen ska inte knådas utan så fort den format en klump så är den klar att knåda till med mjölade händer och forma en limpa.

Deglimpan läggs i en minst 1 1/2 liters form som klätts med bakpapper på insidan. Sedan ska den jäsa i 45 - 60 minuter, tills den blivit dubbelt så stor.






Ingredienser

  • 25 gr jäst för söt deg
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 1 vispat ägg
  • Vallmofrö

Det finns två sätt, sär ett är att täcka formen med plastfolie och sedan hälla upp ca 10 cm varmt vatten i diskhon och sätta ner formen där. Är inte formen tät så kan den täckas på utsidan med plastfolie.

Det andra sättet är att hälla upp 50° vatten i en form och ställa den i en stor plastlåda. Brödformen sätts i vattnet och plastlådan stängs. Nu kommer man få en förhöjd jästemperatur samt fuktig atmosfär, vilket jästen gillar.

När brödet jäst klart penslas toppytan och vallmofrö läggs på.

In längst ner i ugn, som värmts till 250°. Jag brukar ställa in ett bleck och hälla i kokande vatten. Stäng luckan och sänk temp till ca 200°. Baka tills innertemperaturen är ca 96-98°. Det tar ca 30-35 min.

Låt svalna i formen under duk

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar