torsdag 2 februari 2023

Auberginrullar - en Georgisk valnötsexplosion


Fantastiskt goda rullar av aubergine som rostats och sedan fyllts med en valnötskräm.

Helst ska man utgå från en stor Aubergine, så man enklare kan skära ut långa skivor. Men om man bara får tag i små Auberginer så får man trixa lite. Först skalar man Auberginen. Inget svart skal får finnas kvar eftersom det under rostningen ger en hård skorpa som försvårar rullningen. Skär ut så långa skivor du kan, 3-5 mm jämntjocka, inte tunnare och inte tjockare. Lägg på ett bakplåtspapper och pensla rikligt med olivolja. Strö lite flingsalt över skivorna. Lägg samtidigt hela vitlöksklyftor bredvid på plåten. Rosta 180° i 20 minuter. Om man skär skivorna för tunna så kommer de bli brända och hårda.

Små Auberginer får man som sagt trixa med. Man skär 8-10 mm tjocka skivor. Dessa delas sedan och man skär inte igenom sista 5 mm. Nu kan man försiktigt vika ut skivan som ett blad med gångjärnet på kortsidan. Under rostningen blir även gångjärnet mjukt.

Låt de rostade skivorna vila och man kan täcka med en plastfolie om det dröjer tills rullarna skapas.

Antingen klämmer man ut en sträng på 15-20 mm på kortänden och rullar sedan en liten ”korv”, eller så lindar man en skiva runt ett rör på 15-20 mm diameter. Drag ut röret och fyll dem med nötkräm med spritspåse.

Valnötskräm
  • 1-3 tsk umamiförstärkare
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 125 gr naturell philadelphiaost eller feta ost läggs ned i mixern
  • 1-2 salladslökar skärs ned i mixern. Börja med 1 och smaka av. 
  • 2 msk korianderröra på burk läggs i mixern. Alternativt färsk koriander en handfull
  • 2-(3) rostade vitlöksklyftor läggs i mixern, fungerar även med 1 så blir det inte vitlöksstint
  • 3 dl valnötter läggs i mixer
  • 1 -2 krm nymalen rostad vitpeppar
  • 3 krm salt
Mixa men låt gärna valnötskrämen får en grov struktur







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar