söndag 13 november 2022

Rosta vitpeppar och pinjenötter i airfryer

 

Rostad pinjenötter
Färdigrostade pinjenötter
Vitpepparkornen behöver hjälp att inte ”flyga” upp i airfryerns aggregat

Att torrosta i ugn ger fin yta och man sliter inte på stekpannan som kan må dåligt att bli upphettad utan något som kyler. Därför är det bäst att nyttja en ugn, gärna varluftsugn.

Men om man har airfryer så går det snabbare eftersom airfryern snabbt kommer upp i temperatur.

Rosta pinjenötter

Sätt airfryern på 180°C.

Häll pinjenötter i en passande glasform så bottenytan täcks.

När temperaturen kommit upp i 180°C, sätts formen ned i airfryerns hållare och timern sätts på 8 min.

Varannan minut rör man snabbt med träslev.

Efter rostningen får pinjenötterna svalna på kallt underlag innan de läggs i burk med tätförslutande lock. Viktigt att nötterna verkligen är svalnade innan de läggs i burken.


Rosta vitpeppar

Sätt airfryern på 180°C.

Häll hela vitpepparkorn i en passande glasform så bottenytan täcks.

När temperaturen kommit upp i 180°C, sätts formen ned i airfryerns hållare och timern sätts på 15 min.

Sätt också på en luftspärr så att inte vitpepparkornen far runt i airfryern av hetluften. På bilden syns ett sådant speciellt lock. Till skillnad mot pinjenötterna så måste man ha sådant lock. Men man behöver inte röra om utan all rostning sker utan omrörning.

Senare rostning visar att man faktiskt klarar sig utan luftspärren!

Efter rostningen får vitpepparn svalna på kallt underlag innan de läggs i burk med tätförslutande lock. Viktigt att vitpepparn verkligen är svalnade innan de läggs i burken.

Mals sedan i samband med att man kryddar, vilket ger en helt annan smak

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar