söndag 23 oktober 2022

Nötmuffins eller Bananmuffins

 



Snabba muffins som med fördel bakas i en Airfryer om man vill slippa vänta in ugnen.

Vispa smör och socker poröst. Därefter vispas 1 ägg i taget i smeten. Om vi ska använda bikarbonat, så vispas även citronjuice i smeten. Undantag gäller för bananmuffins?

Om man ska göra bananmuffins, så mosas banan med citronjuice. Moset blandas in i smeten

Blanda mjöl, vaniljsocker med antingen bakpulver eller bikarbonat. Använder man bikarbonat så måste man tillsätta en syra för att skapa gasbildning, t ex citronsaft eller sura mjölkprodukter som filmjölk etc. Bakpulver innehåller både bikarbonat, syra och stärkelse och normalt gäller dubbla mängden bakpulver mot bikarbonat.

Om man gör nötmuffins, så blandas även malda hasselnötter i mjölblandningen

Vänd ner och blanda försiktigt

Använd spritspåse och fyll muffinsformar till 3/4.

Små muffins bakas i 225° C i 10-12 min.

Stora muffins 200° C i 20 min


Grundsmet

  • 150 gr smör, rumstempererat
  • 2 dl socker
  • 4 ägg
  • 2 tsk bakpulver alternativt 1 tsk bikarbonat
  • 240 gr vetemjöl
  • (1 msk citronjuice)
  • 2 bananer, gärna mogna lite bruna
  • 1 dl hasselnötter som mals i kvarn
Alternativt kan man smälta smöret. Vispa ägg och socker och smält smör poröst. Därefter följs receptet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar