måndag 20 juni 2022

Sjömansrullader

 

Garnera färna med gräslök eller persilja

Enkel mat som passar fint att laga till sjöss om man har tillgång till en ugn.

Idé fick jag från en Blogsite, att rulla köttfärs, och sedan gjorde jag en del justeringar.

Man börjar med att pressa ut köttfärs, blandfärs, mellan två bakplåtspapper, och ganska tunt, ca 1/2 mm.

Delas på mitten


Krydda med valfri krydda, t ex salt o peppar eller varför inte grillkrydda. Ev strö lite krossad rostad lök över. Täck med baconskivor och rulla ihop. Lägg i ugnsbleck och baka i 180-200° ca 30 minuter.

Lägg i osmort bleck


Under tiden hackas lök, vitlök samt chilipeppar. Stek sakta tills löken är karameliserad. Häll i 1 msk kalvfond, 5 dl grädde och 100 gr smaksatt färskost, typ Philadelfia vitlök. Koka upp och smaksätt med umami och chilimarmelad samt dijonsenap.

Sätt på potatisen.

Tag ut färsrullarna och svep in i folie. Häll såsen i blecket och låt stå i ugnen 15 minuter.

Får vila inslagen i folie


Vispa 1 msk potatismjöl med lite kall mjölk. Tag ut blecket och stäng av ugnen. Red såsen och smaka av. Justera vid behov. Skiva upp färsrullarna och lägg i blecket. Garnera med finhackad gräslök. Serveras tillsammans med potatis.

Efter 15 min i ugnen reds såsen

Skiva upp i lagom bitar

Läggs i såsen och serveras


Njut av tillsammans med en kall pilsner

Ingredienser

  • 500 gr blandfärs
  • 2 paket bacon
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 chilipeppar (mer om du vill ha den hetare)
  • Rostad lök (kan uteslutas)
  • 1 msk kalvfond
  • 5 dl grädde
  • Ca 1/2 dl umami
  • 1 msk dijonsenap
  • Lite rödvin att skaka ur gräddförpackningen med
  • 100 gr färskost med vitlöks- och persiljesmak eller liknande
  • Färskpotatis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar