torsdag 6 januari 2022

Grädd och vitvin pocherad lax med morotsris

 



Enkel och helt otroligt gott.


Först bereder vi laxen. Färsk lax har fördelen att skinnet håller ihop fisken när vi hanterar varje filé i och framför allt ur pannan. Frusen lax fungerar fint men man måste börja minst 1 dygn innan och tina i kylskåp. Därefter tas laxbitarna försiktigt ur sina förpackningar och torkas torra och får sedan vila i rumstemp tills de är ca 10-15 °C.

Varje laxbit saltas och svartpeppras på sina fyra sidor. Låt vila i 30 min.

Under tiden rivs moroten grovt och tillsammans med 1/2 hackad gul lök fräses det lätt med olja  i en gryta. Tillsätt riset, 1/2 tsk salt och ca 1 tsk gurkmeja. Rör om och häll i 4 dl vatten. Koka långsamt under lock 10 minuter, varefter locket tas av och värmen sänks samt att man rör om då o då, tills allt vatten ångat av. Smaka av med salt o peppar. Lägg på locket tills riset ska monteras på tallrikarna.

Smält 25 gr smör med 3 msk olja. Fräs 1/2 hackad gul lök, finhackad vitlök lätt. Tillsätt grädde, mjölk, vin. 1/2 tsk salt och ett par drag med svartpepparkvarnen. Lägg i riven parmesan som får smälta på medelvärmae. Lägg i grovskuren bladspenat. Lägg i skivorna från 1/2 citron samt två timjankvistar. Lägg försiktigt i laxen, ös lite över laxen och koka sakta under lock i ca 10 min.

Lyft försiktigt laxbitarna upp på varm tallrik, tag ur timjan och citronskivor. Vispa i 1 dl creme Fraiche samt 1 tsk Noilly Prat. Koka upp och montera en spegel av sås och spenat på en tallrik.

Lägg lax i spegeln. Garnera med färsk timjan.

Forma ca 2 dl ris och placera på tallrik. Garnera t ex med gräslök


Avnjut!


Ingredienser till 4 portioner

  • 4 skivor lax, 3-4 cm breda av antingen färsk lax med skinnet kvar eller långsamt tinad frusen laxfilé
  • 50 gr grovskuren bladspenat
  • 30 gr riven parmesan
  • 2 timjankvistar till pocheringen och några till slutlig garnering
  • 200 ml grädde, 36%
  • 100 ml torrt vitt vin
  • 100-150 ml Cremé fraiche
  • 1 tsk Noilly Prat
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 dl ris
  • 1 gul lök som halveras och hackas
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • Olja till stekning
  • 25 gr smör till stekning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar