lördag 24 mars 2018

Sötsur lågtempad fläsksida

Enkel men kusligt god rätt.

Salta och rubba in en bit sidfläsk. Snitta svålen. Låt biten ligga i kylen 1 timma. Lägg köttet i en ugnsform som penslats med lite rökig grillolja. Pensla ovanpå och runt om med grillolja och täck formen med ugnsfolie.

Baka minst 4 timmar i 125° och pensla efter 1 timma och sedan var 30 min och fylla på med lite vatten i botten så det inte bränner fast. Hela tiden täckt med folie.

Tag sedan ut och kyl biten tills köttet är kylskåpskallt.

Skär bort svålen och skär biten i tjock skivor som också delas i mindre delar.

 

Nu är det dags för sötsura såsen.

2 tsk rapsolja hälls i en rymplig stekpanna med hög kant.

Tillsätt 1/2 tsk chiliflakes

1 tsk riven ingefära

Ca 2 msk pressad vitlök, runt 4 klyftor

Fräs försiktigt på låg värme och häll sedan i

1,5 dl apelsinjuice

1,5 dl äpplevinäger

1 rågad dl socker

1 rågad dl mörkt socker, typ rörsocker

Spadet från 1 liten burk skivad ananas (140 gr) kan även hällas i

Tillsätt 2-3 msk ostronsås

Ev kan man ta lite soya för färgens skull ca 1/2 tsk, men jag tycker färgen blir fin från apelsinjuicen och ostronsåsen.

Värm upp så det sjuder.

Red av med 2 msk vatten som man rört i 2 msk majsstärkelse

Koka tills konsistensen är som lönnsirap vilket inte tar lång stund

Vänd ner fläskbitarna.

Tillsätt 1 tsk sesamolja och vänd runt

Vänd ner nedskurna ananasbitar från en burk 140 gr ananas

Vänd ned ca 1-2 dl cachewnötter

Vänd ner 1 burk skivad vattenkastanj som fått koka i 1 dl asiatisk chilisås och 1-2 dl vatten, i ca 20 min och sedan silats av.

Serveras med stekt spagetti eller nudlar eller ris

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar