tisdag 1 december 2015

Härligt mustig skaldjursfond

Med en skaldjursfond fixar man en soppa eller sås på nolltid. Jag lyder slaviskt Leif Mannerströms ordningsregel; Kasta aldrig bort skalen från en räk-/kräftafton. Gör fond på skalen först !

Jag tar skal från ca 1 kg räkor och fräser i olja/smör. Ca 2-3 minuter.

Hacka 1 medelstor fänkål samt 1 stor gul lök eller motsvarande. När skalen fått fräst sina 2 minuter så klämmer jag i 5 cm tomatpuré, rör om och tillsätter hacket. Fräser i 2-3 minuter.

Gör i ordning 1 liter fiskbuljong, 2 dl vitt vin(alkoholfritt matlagningsvin går också bra) och pressa 1 lime. När hacket fått fräsa klart tillsätter vi buljong, vin och lime. Jag tar gärna extra 1 dl torr vit vermouth och häller på för lite god smak, men inte ett absolut måste.

Koka försiktigt inca 10 minuter och sila sedan av buljongen.

Häll buljongen i kastrull och reducera den i 10 minuter om du vill gära en soppa direkt. Annars fortsätter du reducera tills den blir lagom tjock. Häll på flaska och förvara i kylen upp till några månader.

Används sedan för att göra såser eller soppor.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar