tisdag 15 september 2015

Lime-/timjanspetsad kantarelltoast

Ibland måste man bara ha tur när man slänger ihop en maträtt. Idag fick jag av min kollega Irene en påse blandad kantarell och taggsvamp. Fräste den i smör och saltade o pepprade som vanligt. En klick dijonsenap, en slatt torr vermouth(Noilly Prat), och grädde som fick sjuda in. Slutklämmen med ett par nypor socker och så justera pepparsmaken. Allt var nu klar för att fixa en toast

Det är nu skillnaden kommer.

Tina ett par formfranskeskivor och dela dem i någon rolig form. Snabbrosta dem försiktigt i 180 ° och lägg på en teflonduk på en bakplåt. Klicka på svampstuvningen och en rejäl nypa färskriven parmesan. In i ugnen och gratinera tills brödet börjar ta färg och allt verkar så där lagom läckert gyllengult

Ringla reducerad balsamico på tallrik. Lägg upp lite goda cocktailtomater. Lägg på toasten och strö lite baconcrisp(fint skuren bacon som rostats i ugnen tillsammans med fint skuren vitlök till allt blivit knaprigt) samt en olja som smaksatts med lime och timjan.

Brytningen som blir mellan dijon, kantarell, vermouth, parmesan och så lime, fullständigt exploderar i munnen. Balsamicon ger extra en touch.

Detta var inte sista gången, det kan ni skriva upp!

Lime-timjanolja

Olivolja med limesmak eller att man smaksätter oljan med lime. Plocka en kruka med späda skott o stjälkar av timjan men lämna de hårda. Mixa med 1 dl olja ( hälften limeolja hälften rapsolja). Tillsätt lite salt. Mixa den slät och häll på sprutflaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar