söndag 18 januari 2015

Rostat fikon- och rödbetshack med fetaost och syltad rödlök

Ett annat tema på att laga till rödbeta är att rosta den med något sött, t ex fikon. Ihop med fetaosten och lite dadelbalsamvinäger så har man en god entrérätt eller så tar man det istället för att öppna chipspåsen på fredag.

Skala rödbetor och tärna i cm-stort. Plocka bort den hårda pinnen på varje fikon, och dela dem sedan i minst 4 delar.

Lägg i ugnsform och ringla olivolja över. Lite flingsalt och in i ugnen, 180 °C. Efter 10 minuter blandas fetatärningar i tillsammans med färsk rosmarin. Fortsätt rosta tills rödbetstärningarna fått en fin konsistens, ca 15-20 min. Testa av!

Tag ut och lägg upp på tallrik. Ringla fikonbalsamvinäger över och dra ett par tag med pepparkvarnen. Toppa med syltad lök och servera.

Man kan även variera rätten med att blanda ner lite fikonmarmelad i slutet istället för att rosta fikon. Men då rekommenderar jag att man bryter ner valnötter tillsammans med rödbetstärningarna och på det sättet får en fin karaktär

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar