lördag 17 januari 2015

Bobothie - en smak av Sydafrika

Härlig köttfärstuvning med ristimbal, chutney, persiljedamm och klyftade kvisttomater.

Under en semester i Sydafrika kom jag i kontakt med Bobothie, som är en sydafrikansk lokalt utvecklad köttfärsstuvning/paj med curry och russin. Den lagas över hela landet men med lokala recept så därför så finns det många varianter. Russin kan ersatts av annat sött och curryn kan ha helt olika smak och styrka. Under en skön promenad i Captowns stadsdel Bo-kaap köpte jag olika cyrry, bland annat Leaf Curry. Väl hemma så blev det snart dags att testa...

I nedan recept har jag lagt till lite efter eget tycke och smak. Osten t ex är en extra smak som jag gärna har i pajer, och som ger god smak. Mängden russin är också lite mer än vad som vissa använder. Jag tucker dock att sultanrussin har en lagom sötma som inte slår igenom som vanliga russin, och därför kan man lätt ha i mer av den varan och på så sätt påverka konsistensen på stuvningen. Champinjonerna och palsternackan är också en tolkning av mig, men som sagt inget är fel. I Sydafrika har man i andra förekommande rotsaker och godsakr :-)

Recept

  • 1 kg köttfärs ( jag tog nöt men det går säker med blandfärs)
  • 2 stora gula lökar som skärs i fina bitar
  • 1 mindre palsternacka som skalas och tärnas fint
  • 3 vitlöksklyftor som slantad fint
  • 8 stora champinjoner som tärnas fint
  • 3 dl sultanrussin(känns kanske lustigt men fungerar faktiskt bra i kombination med curryn. Vill man inte ta russin bör man hitta något annat sött, kanske äpple)
  • 2-3 brödskivor vitt, t ex franska eller formfranska
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk till stanningen och extra för att väta upp brödet
  • Ca 3 dl grovt riven Westerbottenost(kan uteslutas helt om man inte tycker om ost) plus extra om man vill blanda in ost i köttblandningen
  • 4 msk curry (hitta en god curry i någon indisk affär)
  • 4 msk mango chatney (mild eller mellanstyrka)
  • Salt till stekningen samt innan man fyller formen
  • Svartpeppar
  • Lagerblad
  1. Skär brödskivorna i mindre bitar och blötlägg med ca 1 msk mjölk
  2. Börja steka champinjontärningarna. Salta och peppra och häll i stor bunke
  3. Stek sedan lök och palsternacka glansig och häll över i bunken
  4. Stek snabbt vitlöken och häll över i bunken
  5. Stek köttfärsen i omgångar i het panna. Till 250 gr färs kryddar jag med 1 msk curry som slammats upp i en kopp varmt vatten och 1/2 tsk salt så att kryddorna sprids i färsen. När vattnet kokt bort, hälls färsen över i bunken. Tricket med curryn ger mer smak eftersom de vattenlösliga smakämnena tas till vara
  6. Tillsätt russin i bunken och blanda väl. Smaka av med salt, peppar eller curry.
  7. Lägg i brödet och blanda runt ordentligt
  8. Blanda i chutneyn
  9. Häll färsblandningen i en form så att det finns kvar ca 2-3 cm till kanten. Lägg över lite lagerblad och baka i 30 min 180°C
  10. Tag ut formen och strö över riven ost, men ta bort lagerbladen men spara dem. Baka i 5-10 min
  11. Blanda ägg och mjölk till en stanning och häll över formen. Lägg tillbaka lagerbladen överst i formen. Baka i ytterligare 15 minuter
  12. Servera med ris eller en potatisgratäng och Mango Chutney, men ta helst mild, så att smaken från färsstuvningen kommer fram
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar